Premierul Victor Ponta i-a raspuns ferm si corect presedintelui Basescu, care a cerut initial amanarea intrarii in vigoare a Codului Penal si a Codului de procedura penala, apoi corectarea acestora:
"Codurile Penal si de Procedura penala intra in vigoare. Ministerul Justitiei va pune pe site centralizarea sugestiilor facute de parchete. Prin textul pe care l-a propus CSM nu cred ca se va mai lasa loc de interpretare.
In ceea ce priveste Codul Penal, cred ca art. 278 poate sa ingradeasca libertatea de exprimare, motiv pentru care exista deja un proiect de lege pentru abrogare care va fi adoptat marti de Parlament.
Daca in urma discutiilor este nevoie de o ajustare la un text de procedura, se va face miercuri, in baza solicitarii ministrului Justitiei. Daca apar probleme in practica putem sa dam si Ordonanta de Urgenta pe procedura", a afirmat premierul Victor Ponta la sediul Ministerului Justitiei.
"Codul Penal a fost adoptat la data de 22 iunie 2009 prin asumarea raspunderii Guvernului Emil Boc si a fost promulgat de Presedinte la data de 17 iulie 2009. Codul de Procedura penala a fost adoptat de Camera Deputatilor la data de 22 iunie 2010 si promulgat la data de 29 iunie 2010.
Va cer, domnule Presedinte, sa va asumati public raspunderea pentru promultarea celor doua Coduri", a transmis premierul Victor Ponta catre presedintele Traian Basescu intr-o scrisoare oficiala de raspuns.