Prima operatie de implant cohlear Nucleus bilateral a fost realizata unui copil de numai 11 luni de catre o echipa de medici romani, vineri, 5 iulie 2013, la Spitalul "M.S. Curie" din Bucuresti.
Interventia reprezinta o premiera pentru Romania, Iustin fiind primul pacient cu varsta de sub un an, care este supus unei operatii de implant cohlear Nucleus bilateral.
Pacientul a fost diagnosticat cu hipoacuzie neurosenzoriala profunda bilaterala prin programul national de screening (program partial implementat in Romania) si consultat pana la varsta de 11 saptamani.
Insa imposibilitatea de a i se pune un diagnostic complet pentru aceasta suferinta la o varsta atat de frageda, cauzata de lipsa de pregatire a unui anestezist cu experienta pentru acest segment de varsta, i-a obligat pe parinti sa caute solutia in afara Romaniei. Aceasta a fost gasita la Viena, unde Iustin a fost diagnosticat si protezat.
Reveniti acasa au accesat programul de sprijinire a bolnavilor cu hipoacuzie si au primit ajutor pentru unul dintre cele doua implanturi necesare pentru cea mai buna solutie medicala si auz bilateral, cel de-al doilea fiind nevoiti sa-l suporte financiar din resurse proprii.
Astfel vineri, 5 iulie 2013, Iustin a fost operat in sectia O.R.L. a Spitalului "M.S.Curie" de catre o echipa condusa de conf.dr. Dan Cristian Gheorghe. Interventia a durat aproximativ 6 ore si s-a finalizat cu succes, Iustin urmand sa astepte inca o luna pana la activarea dispozitivelor medicale.
"Achizitionarea aparaturii pentru dotarea sectiei O.R.L. a Spitalului "M.S. Curie" a fost posibila datorita unui proiect realizat de Asociatia Audiosofia cu sprijinul Fundatiei Orange", a precizat dr. Alexandra Neagu, medic specialist ORL cu competenta in audiologie.
"Gratie acestui sprijin financiar a fost realizata amenajarea cabinetului de audiologie, fapt care faciliteaza consultul si diagnosticarea copiilor de la varsta frageda. Parintii isi pot testa copiii foarte curand, in cadrul sectiei O.R.L. a spitalului nostru. Orice parinte poate observa reactia copilului la sunete inca din primele clipe petrecute impreuna. In cazul in care are dubii, poate sa ni se adreseze, deoarece acum dispunem atat de posibilitatea diagnosticarii hipoacuziei cat si de solutii la aceasta problema, sectia noastra avand deja experienta in domeniul implantului cohlear", a mai spus dr. Alexandra Neagu.
Potrivit unor surse neoficiale din cadrul sistemului sanitar, in Romania necesarul implanturilor cohleare la copii este cel putin de 3 ori mai mare decat numarul de astfel de dispozitive medicale decontate de catre statul roman, respectiv de maxim 80 de implanturi anual.
O mare lacuna a sistemului medical romanesc in domeniul O.R.L o reprezinta programul
national de screening neonatal universal care nu este implementat in toate spitalele sau clinicile unde acesta ar fi necesar, lucru care ar permite diagnosticarea timpurie a tuturor copiilor care sufera de hipoacuzie. Aceasta testare se face nou-nascutilor in primele 48 - 72 ore de viata.
Numai asa s-ar permite diagnosticarea si tratarea afectiunii din timp, cu sanse de reusita mult mai bune fata de diagnosticarea si tratamentul facute la o varsta mai inaintata.