Jurnalul National: Congresul Asociatiei Mondiale de Psihiatrie. 1 din 3 pacienti care vine la medicul de familie are o problema psihica sau emotionala (Autor: Magda Marincovici)

Congresul Asociatiei Mondiale de Psihiatrie (World Psychiatric Association, 10 - 13 aprilie 2013, Bucuresti - Palatul Parlamentului) este organizat, in premiera in tara noastra, pornind de la urmatoarea realitate: unul din trei pacienti care se prezinta la medicul de familie are o problema psihica sau emotionala. Acest eveniment vizeaza stabilirea unor solutii cu ajutorul carora omenirea sa faca fata avertismentului Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care prognozeaza o crestere epidemiologica a depresiei, la nivelul la care aceasta boala va deveni a doua cauza de morbiditate globala in 2020 si prima in 2030
In tara noastra, depresia este de doua ori mai frecventa in randul femeilor decat al barbatilor. In categoria populatiei adulte, depresia are o pre¬va¬lenta de 21%
In prezent, depresia afecteaza aproximativ 121 de milioane de persoane la nivel global.
In fata acestei realitati dramatice, WPA propune o noua abordare a serviciilor de psihiatrie, respectiv un triumvirat intre medicina de familie, psihiatrie si sanatate publica, vitala pentru un sistem medical sustenabil, modern si eficient. Integrarea medicului de familie in ingrijirea tulburarilor mintale, alaturi de medicii specialisti psihiatri, reprezinta o solutie capabila sa scurteze drumul pacientilor cu afectiuni mintale la serviciile de care acestia au nevoie. Este solutia care poate asigura depistarea bolii, diagnosticul preococe si administrarea rapida a tratamentului adecvat. Stransa colaborare dintre psihiatru si medicul de familie nu este o idee noua, dar nu au fost intreprinse eforturi reale ca ea sa fie si pusa in aplicare, astfel incat WPA 2013 Bucharest Congress este un prilej cu totul remarcabil pentru a stabili un inceput in dezvoltarea acestei abordari.
WPA 2013 Bucharest Congress isi propune, de asemenea, elaborarea de proiecte integrative nationale si zonale, menite sa faciliteze accesul populatiilor dezavantajate la ingrijiri de sanatate mintala si sa imbunatateasca calitatea si accesul la serviciile sanitare atat de necesare indivizilor, familiilor si natiunilor. Evenimentul WPA 2013 Bucharest Congress se deruleaza dupa ce presedintele SUA, Barack Obama a prezentat saptamana trecuta programul Brain de cercetare a creierului, al carui buget ar putea depasi trei miliarde dolari pentru 10 ani. La lansarea proiectului Brain de la Casa Alba a participat si prof. Dilip Jeste, presedintele Asociatiei Americane de Psihiatrie, prezent si la Congresul WPA de la Bucuresti. O conferinta speciala este sustinuta, in cadrul WPA 2013 Bucharest Congress, de dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.
Acest important evenimentul este organizat de Asociatia Mondiala de Psihiatrie, Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie si Societatea Nationala de Medicina Familiei.