Mariustuca.ro / Femeile care stau asezate mai mult de 6 ore zilnic sunt in pericol de cancer (Autoare: Magda Marincovici)
Un studiu, publicat in revista Cancer Epidemiology, arata ca femeile care stau mai mult de 6 ore zilnic asezate prezinta un risc mai mare de cancer al sanului, ovarelor si sangelui, comparativ cu femeile care stau mai putin de 3 ore.
In schimb, aceasta teorie nu se verifica in cazul barbatilor. Asadar, in cazul barbatilor care stau peste 6 ore asezati nu exista riscul acestor boli. Rezultatele acestui studiu realizat de Biomarkers and Prevention sugereaza deci ca cresterea riscului de cancer din cauza pozitiei de asezat mentinuta mult timp se verifica mai degraba in cazul femeilor.
Totusi, statul in scaun multe ore zilnic, evident, are consecinte grave si persistente pentru ambele sexe. Un articol din cotidianul american New York Times sustine ca este suficient sa stai asezat timp de o ora pentru ca productia de enzime care elimina grasimile in corp sa se reduca cu 90%.
Doctorul Alpa Patel, epidemiolog la Amercian Cancer Society, a constatat ca numerosi factori ar putea explica legatura intre timpul cat stam asezati si rata de deces ridicata.
Deoarece s-a dovedit ca a sta asezat ore si ore la rand are consecinte grave asupra metabolismului si ar putea sa influenteze nivelul trigliceridelor, lipoproteina ar putea sa atinga densitati mari, sa creasca tensiunea arteriala in repaus, colesterolul, glicemia si peptina, marker al obezitatii si bolilor cardiace.