AGERPRES / Grecia/referendum: Alexis Tsipras spune ca nimeni nu poate ignora vointa unui popor
Premierul grec Alexis Tsipras a declarat duminica, dupa ce a votat la referendumul pe tema propunerii de acord a creditorilor internationali ai Greciei, ca nimeni nu poate ignora determinarea unui popor de a-si lua destinul in propriile maini, transmit EFE, AFP si DPA.
- Vointa guvernului poate fi ignorata de multi. Dar vointa poporului nu poate fi ignorata de nimeni, a spus Tsipras, potrivit EFE, dupa ce a votat in circumscriptia sa electorala din cartierul Kipseli, din nordul Atenei.
Tsipras a insistat:
- Poporul grec trimite un mesaj cum ca si-a luat destinul in propriile maini, ca democratia invinge teama, hotararea invinge propaganda fricii.
Intr-o circumscriptie electorala plina pana la refuz de camere de luat vederi si in aplauzele concetatenilor, Tsipras - imbracat cu o camasa alba si pantaloni gri - a lansat un mesaj si Uniunii Europene, afirmand ca votul de duminica reprezinta un mesaj al hotararii nu doar de a ramane in Europa, ci si de a trai cu demnitate in Europa.
Guvernul sau a facut campanie pentru un NU la referendumul al carui rezultat va fi crucial pentru viitorul primului guvern al stangii radicale din Uniunea Europeana, dar si pentru rolul Greciei in Europa, comenteaza AFP.
Tsipras s-a declarat optimist in legatura cu rezultatul votului:
- Astazi este o zi de sarbatoare pentru ca democratia este o sarbatoare. Sunt increzator ca maine vom deschide o cale catre toate popoarele Europei, a spus Tsipras, citat de DPA.
Potrivit EFE, la randul sau, partenerul de coalitie al lui Tsipras si liderul partidului nationalist Grecii Independenti, Panos Kamenos, a declarat
- Poporul nu se teme si nu va ceda in fata minciunilor colportate de unii analisti cu privire la impozitarea depozitelor bancare.
Kamenos a facut astfel aluzie la un articol publicat de cotidianul britanic Financial Times in ajunul referendumului, potrivit caruia guvernul elen ar intentiona sa impoziteze cu 30% depozitele de peste 8.000 de euro detinute de cetatenii greci pentru a asigura fondurile necesare bancilor din tara.
- Poporul nu se teme. Sa nu uitam ca democratia s-a nascut in Grecia, a spus Kamenos, care a votat la Atena.