Senatorul Laurentiu Florian Coca a sustinut o declaratie politica intitulata: Prioritate politicilor sociale. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Politicile sociale, importanta care li se acorda in actul de guvernare, sunt dependente, dupa parerea mea, de cativa factori determinanti.
In primul rand, as situa orientarea generala a partidului sau aliantei care dau girul guvernului. Ca partid social-democrat, PSD este concentrat si tinde sa fie mai atent cu ceea ce se intampla in viata oamenilor. De acea in practica sa politica acorda prioritate politicilor sociale.
In al doilea rand, se situeaza resursele financiare de care se poate dispune la un moment dat. Si din acest punct de vedere acuala coalitie condusa de PSD s-a preocupat de cresterea economica si de colectarea banilor la bugetele publice. Recent se desfasoara o adevarata campanie pentru reducerea evaziunii fiscale, dar preocuparea a fost tot timpul in grija ministerelor de resort ale ANAF si ale integului guvern. Chiar si recenta masura de scadere a TVA la alimente are un impact pozitiv asupra populatiei cu venituri mai scazute.
In al treilea rand, cred ca este importanta si personalitatea celui sau celei care este ministrul muncii. Ori, din acest punct de vedere, se vede de la distanta ca din momentul in care doamna Rovana Plumb a venit la Ministerul Muncii a dinamizat activitatea agentiilor subordonate, a adoptat o serie de masuri si initiative cu efecte benefice asupra vietii cetatenilor iar preocuparea pentru politicile sociale guvernamentale a devenit intre primele prioritati ale
actualului Executiv. Se poate observa acest nou suflu redat politicilor sociale pe toate directiile care tin de ministerul muncii.
Astfel, daca ne oprim la masurile active de reducere a somajului si de imbunatatire a ocuparii vedem nu numai masuri, programe si initiative demarcate, ci si rezultate. In acest sens remarcam tendinta de reducere a somajului care in anul trecut a scazut de la peste 7% la 6, 8%, iar rata de ocupare a populatiei in varsta de 20-64 de ani s-a situat la 65,7%. Pe aceasta directie mai avem mult de lucrat, dar avand in vedere fondurile europene alocate acestor obiective, atat ce mai avem de cheltuit din exercitiul financiar 2007-2015 pana la sfarsitul acestui an cat si cele peste 4 miliarde de euro din bugetul de pana in 2020, consider ca sunt suficiente resurse sa ne indeplinim Strategia 2020 de ajungere la o rata de ocupare de 70%.
In acest sens asteptam cu interes schema de finantare pentru programul in lucru al Guvernului Ponta a denumit Primul Serviciu, dupa modelul prima casa sau prima masina.
Am dat doar acest exemplu, insa noile politici sociale si imbunatatirea calitatii vietii oamenilor se pot constata si pe alte directii, fie ca ne referim la cresterea substantiala a salariului minim, la alocatia pentru copii, la indexarea pensiilor si a altor alocatii sau venituri de la buget.