Senatorul Ion Toma a sustinut o declaratie politica intitulata: Implicarea tinerilor in politica din Romania. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Avand in vedere contextul intern si international extrem de complex, in termini de securitate mai ales, precum si economici ori sociali, nevoia de specialisti in fiecare domeniu este mai stringenta ca niciodata. La nivel European se resimte un oarecare deficit in ceea ce priveste politicienii cu reale calitati de leadership, profesionisti in domenii strategice, tineri pregatiti care sa fie capabili sa adopte masuri curajoase in beneficiul oamenilor pe care ii conduc.
La randul sau, Romania se confrunta cu un deficit in ceea ce priveste reprezentarea semnificativa a tinerilor in politica. Pornind de la aceasta realitate, consider necesara o discutie extrem de serioasa, o dezbatere care sa genereze solutii viabile. Generatia de azi, va deveni generatia de maine si este important sa pregatim din timp o noua generatie de lideri politici.Este momentul optim pentru a inlocui conflictul de generatii cu o colaborare constructiva, cu un transfer firesc de informatii si de experienta, care sa asigure schimbarea treptata a echipelor de specialisti.
Din pacate, majoritatea tinerilor nu urmaresc politica, iar dintre cei care totusi o fac cei mai multi sunt dezamagiti. Daca sunt invitati sa schimbe ceva, vor prefera sa stea in afara si sa puncteze neregulile pe care le vad. Le lipsesc podurile prin care sa ajunga in sistemul politic, sistemul actual fiind considerat de cei mai multi dintre ei ca fiind unul extrem de robust, greu de penetrat, inflexibil si deci inadecvat.
In aceasta realitate care se poate observa in Romania, vin si va intreb: Cine sa genereze schimbarea vechilor metehne, a asa zisului sistem” pe care cu totii il blamam in diferite contexte? Cand si cum sa se produca aceasta schimbare in conditiile in care sistemul politic, asa cum se prezinta el astazi, este complet neatractiv pentru elite, pentru oamenii capabili sa contribuie semnificativ la dezvoltarea viitoare a Romaniei?
Asa cum putem observa, in Europa si in lume, evenimentele schimbarii se precipita, ele apar tot mai aproape de prezent si tot mai reale. In aceasta situatie, putem continua sa implementam acelasi model politic, perpetuand astfel un sistem politic de care suntem cu totii nemultumiti, sau, dimpotriva, putem opta pentru mult ravnita schimbare de macaz, o tehnocratizare a administratiei si a politicii romanesti, care nu poate fi altfel realizata decat prin integrarea reala si eficienta a tinerilor la fiecare nivel. Cresterea organica a viitorilor lideri sta in puterea noastra, a liderilor de astazi. Personal, am fost intotdeauna un sustinator vehement al tinerilor, venind de fiecare data in atentia dumneavoastra, a senatorilor, si nu numai, cu masuri dedicate special acestei categorii. Vin astazi inca o data si va spun raspicat: este timpul sa investim in tinerii de azi nu doar prin educatie, ci si prin incredere si atribuirea concreta de responsabilitati catre acestia, prin a le acorda putere de decizie si un cadru corect in care sa se dezvolte profesional. In acest mod, implicarea fiecaruia va contribui la rezultate optime in absolut toate domeniile de activitate, iar scuzele si lipsa de actiune vor fi inlocuite de participarea lor directa la reconstructia , reformarea si dezvoltarea Romaniei de maine.
Implicarea tinerilor in politica nu inseamna altceva decat cuplarea la adevaratele probleme ale tarii, probleme specifice generatiei lor, pe care au ocazia sa le resolve ei insisi. Responsabilitatea investita in ei le va conferi acestora capacitatea de a actiona si de a decide, capacitati atat de importante pentru un lider al viitorului.
Va invit sa construim poduri noi intre generatii, pentru o Romanie unita si solida, o Romanie mai buna, si mai puternica!