Te-ai accidentat pe terenul de sport? Ai suferit o intindere musculara? Sau pur si simplu te-ai lovit la picior? Acum ai la dispozitie o noua metoda rapida si eficienta pentru combaterea durerii. Este vorba despre un plasture analgezic, cu efect racoritor rapid si de durata pentru calmarea durerii provocate de entorse, tensiune musculara, intinderi, cat si a durerilor musculare sau articulare.
Terapia prin frig sau crioterapia este recunoscuta din timpuri stravechi pentru eficienta sa in reducerea durerii si a inflamatiei acute. Hipocrate utiliza zapada sau gheata pentru a ameliora durerile. In Evul Mediu, aplicarea de gheata era folosita ca metoda de anestezie preoperatorie. In zilele noastre, aplicarea pungii de gheata pe locul unei lovituri a devenit un gest reflex. Astfel putem simti imediat pe propria piele cum senzatia de rece calmeaza durerea, diminueaza umflatura si inrosirea zonei respective.

Efectele analgezice si antiinflamatoare ale frigului

Dincolo de efectul magic al compresei cu gheata, iata care sunt mecanismele de actiune ale crioterapiei. Frigul determina constrictia vaselor de sange (vasoconstrictia), ceea ce incetineste metabolismul celular si conduce la scaderea productiei de toxine. Scaderea temperaturii actioneaza asemenea unui anestezic local. Efectul analgezic al acestui soc termic se explica prin blocarea transmiterii nervoase a mesajului dureros si prin reducerea inflamatiei. Scaderea temperaturii la nivelul pielii face ca mesajul dureros sa fie transmis mai lent catre sistemul nervos central, rezultand astfel o perceptie redusa a durerii de catre cel care a suferit un traumatism. Efectul analgezic este maxim daca aplicarea frigului se face imediat, in primele minute dupa traumatism, si dureaza, dupa caz, de la 30 de minute pana la 3 ore.
Frigul protejeaza tesuturile de efectele reactiei inflamatorie. Inflamatia apare prin secretia unor substante algogene de catre celulele ranite, substante care intretin procesul inflamator si fac sa apara senzatia de durere. Interventia rapida prin aplicarea de temperaturi scazute determina scaderea productiei de substante algogene si previne vasodilatatia, impiedicand formarea edemelor. Datorita crioterapiei, fenomenele inflamatorii scad in intensitate. In schimb, frigul este total contraindicat in cazul inflamatiilor cronice, pentru care caldura este tratamentul ideal.
Contactul pielii cu frigul are si actiune miorelaxanta. Astfel, crioterapia determina o scadere a tonusului muscular si o relaxare a muschilor, efecte foarte importante mai ales in cazul intinderilor musculare.

Cum apare senzatia de frig?

Senzatia de frig ia nastere prin stimularea receptorului TR PM8, denumit si receptorul mentolului, care este principalul element al senzatiei de frig. El este sensibil la variatiile termice, dar si la substante cu efect racoritor cum ar fi mentolul. Aplicat pe piele, mentolul da senzatia de frig, cu efect de analgezic si anestezic local.

Crioterapie intr-un plasture

Un produs inovator de crioterapie este plasturele Deep Freeze, lansat in premiera in Romania de GTS Solution. Plasturele analgezic Deep Freeze actioneaza precum gheata, racind zona afectata sau inflamata. Aceasta metoda de crioterapie poate fi folosita de asemenea pentru a calma muschii sau articulatiile tensionate, procedura recunoscuta si recomandata de fizioterapeuti. Prin folosirea crioterapiei s-a dovedit ca aceasta procedura diminueaza in mod eficient durerea si ajuta la vindecarea leziunilor minore. Crioterapia poate fi folosita pentru reducerea tensiunii musculare, a durerii sau oboselii in cazul muschilor sau articulatiilor. Plasturii Deep Freeze sunt comozi si usor de utilizat, se aplica direct pe piele si pot fi folositi si sub haine.
Pentru rezultate mai bune, plasturele se aplica pe zona afectata cat mai rapid dupa producerea leziunii. Efectul de racire al plasturelui poate fi resimtit imediat si poate dura pana la 3 ore. Plasturele analgezic Deep Freeze contine levomentol. El poate fi folosit pentru adulti, femei insarcinate si copii cu varsta peste 6 ani.