Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care valoarea punctului amenzii rutiere este plafonata la 145 de lei. Amenda rutiera este deconectata astfel de salariul minim, altfel valoarea punctului ar fi crescut excesiv, tinand cont ca salariul minim pe economie va creste la 1 ianuarie 2018 la 1.900 de lei.
- In conditiile in care conform programului de guvernare sunt preconizate cresteri ale salariului minim brut pe economie, pentru a nu creste excesiv cuantumul amenzilor raportat la veniturile cetatenilor si la gravitatea faptelor, aceasta masura a fost adoptata de Guvern, a afirmat un oficial guvernamental, citat de News.ro.
Plafonarea punctului de amenda rutiera face parte dintr-o Ordonanta de Urgenta promovata de guvern prin Ministerul Finantelor. Prin acest act normativ se prevad unele masuri fiscal - bugetare in anul 2018 care modifica Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. In prezent, amenzile de circulatie sunt cuprinse intre 290 si 2.900 de lei, iar in cazul persoanelor juridice ajung la 14.500 de lei. Din februarie 2017, cand a avut loc ultima majorare a salariului minim brut, la 1.450 de lei, valoarea punctului de amenda a crescut la 145 de lei. Potrivit Codului Rutier, amenzile contraventionale se stabilesc in functie de numarul punctelor-amenda aplicate, iar valoarea unui punct-amenda reprezinta 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin Hotarare a Guvernului .In ceea ce priveste faptele care reprezinta contraventii acestea vor fi reanalizate anul viitor cu ocazia discutiilor privind noul Cod Rutier. La nivelul Parlamentului exista un proiect de Cod Rutier care, conform discutiilor purtate cu ministrul afacerilor interne, urmeaza a fi supus atentiei specialistilor din cadrul ministerului. Masura plafonarii valorii punctului de amenda va fi insotita de actiuni cu caracter preventiv in domeniul sigurantei rutiere, prevenirea accidentelor fiind principala prioritate a Politiei Rutiere.