AGERPRES: Studenții incep miercuri noul an universitar
Peste 450.000 de studenti din toata tara incep miercuri noul an universitar 2014-2015, dintre care aproape 340.000 invata in universitatile stat pe locurile bugetate si pe locurile cu taxa si aproximativ 110.000 de studenti in universitati particulare.
In anul universitar 2014-2015 vor intra in lichidare 135 de specializari/ programe universitare, dupa ce in anul 2013-2014 au intrat in lichidare 186.
Festivitati de deschidere a anului universitar 2014-2015 vor avea loc miercuri in Capitala la Universitatea Politehnica, Scoala Nationala de Studii Politice și Administrative, Academia de Studii Economice, Universitatea din București și Universitatea de Știinte Agronomice si Medicina Veterinara. Universitatea Tehnica de Constructii va avea festivitatea luni.
Ministerul Educatiei Nationale a dispus pentru anul universitar 2014-2015 efectuarea de activitati de control, in mod direct, precum si in colaborare cu Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, pentru trei universitati, potrivit unei hotarari de guvern.
Cele trei institutii care vor fi monitorizate sunt: Universitatea "Bioterra" din Bucuresti, in baza Raportului Corpului de control al ministrului Educatiei Nationale, Universitatea Romana de Stiinte si Arte "Gheorghe Cristea" din Bucuresti, in baza comunicarii ARACIS, ca urmare a depasirii termenului de depunere a dosarului pentru evaluare institutionala, Universitatea "Apollonia" din Iasi, in baza Raportului Corpului de control al ministrului Educatiei Nationale si al Raportului ARACIS privind nerespectarea standardelor de calitate si acordarea calificativului ‘‘Lipsa de incredere‘‘, prevede actul normativ.
"Structurile si specializarile/programele de studii cuprinse in proiectul de act normativ, potrivit legii, au avut la baza: crearea premiselor pentru asigurarea unui echilibru corespunzator intre studiile de licenta si studiile de masterat; implicarea comunitatii academice in prospectarea cererilor sociale si economice de calificari universitare, in organizarea fluxurilor studentesti si a programelor de studii in functie de aceste cereri, astfel incat sa sporeasca in mod notabil contributia invatamantului superior la orientarea si accelerarea schimbarilor din societatea noastra. In acest sens, Senatele universitare elaboreaza planuri strategice de dezvoltare institutionala, in special centrate pe programe de studii si de cercetare si incheie contracte institutionale cu Ministerul Educatiei Nationale prin care is;i asuma responsabilitatea publica a cheltuirii eficiente a fondurilor bugetare ce le sunt alocate", se arata in nota de fundamentare a hotararii de guvern.