Persoanele care sufera de hipertiroidism transpira fara niciun motiv. Iar sistemul de control al temperaturii corpului mult prea solicitat le poate determina sa evite socializarea. De cele mai multe ori, hipertiroidismul nu este diagnosticat, spune dr. Robert Korst, director al centrului de hipertiroidism al Valley Health System din Ridgewood, New Jersey.
Transpiratia este o activitate involuntara care controleaza temperatura corpului. Organismul transpira pentru a-si reduce temperatura si excreta substantele toxice, a explicat Korst inntr-un comunicat al sistemului de sanatate Valley. Totusi, persoanele cu hipertiroidism transpira mai mult decat este nevoie pentru reglarea temperaturii corpului. Doar ideea de a da mana cu cineva poate sa provoace transpirație la nivelul palmelor, la subrat sau chiar la nivelul picioarelor. In anumite cazuri, hiperhidroza apare la nivelul intregului corp, a mai adaugat Korst.
Transpiratia excesiva poate produce anxietate si disconfort, in special intr-un cadru de socializare. Transpiratia poate aparea in orice moment, chiar si atunci cand organismul nu are nevoie sa-si reduca temperatura. Anumite alimente, nicotina si cafeina pot inrautati aceasta afectiune.
Deseori, hiperhidroza se instaleaza in copilarie, iar factorul genetic ar putea avea un rol in dezvoltarea acesteia. Exista trei tipuri principale, fiecare avand propriul tratament:
Hiperhidroza focala primara: Persoanele care sufera de aceasta afectiune se pot trata medicamentos sau chirurgical. Transpiratia poate aparea la nivelul anumitor parti ale corpului, precum picioarele, mainile, fata sau la subrat.
In cazurile grave, transpiratia curge pe piele sub forma de picaturi, ceea ce provoaca anxietate si depresie sau iritatii si infectii.
Hiperhidroza idiopatica generalizata: Aceasta forma implica transpiratie excesiva pe o mare parte a corpului.
Hiperhidroza secundara generalizata: Afectiuni medicale, precum menopauza, tulburarile tiroidiene saudiabetul, pot cauza aceasta forma de hipertiroidism. Poate fi provocata si de medicamente, sport sau caldura. Dermatologul poate stabili cauza si recomanda un tratament.