Procurorii DIICOT - Structura Centrala, cu sprijinul politistilor, au facut ieri 22 de perchezitii in Bucuresti si in mai multe judete ale tarii, in urma a doua cereri de comisii rogatorii formulate de autoritatile franceze, care vizau activitatea a doua grupuri infractionale organizate.

Procurorii DIICOT - Structura Centrala, dand curs cererii de comisie rogatorie formulate de autoritatile judiciare franceze, au facut cinci perchezitii in Bucuresti, precum si in judetele Ilfov si Buzau, in locuintele unor persoane cercetate pentru savarsirea pe teritoriul Frantei a mai multor infractiuni de furt calificat si constituire a unui grup infractional organizat, prejudiciul produs de cei in cauza prin savarsirea acestor fapte fiind de circa 160.000 de euro, potrivit unui comunicat remis NewsIn.
Potrivit DIICOT, in urma perchezitiilor au fost descoperite numeroase bunuri sustrase de cei in cauza (camere video, telefoane mobile etc.) si au fost conduse mai multe persoane la sediul organelor de urmarire penala in vederea audierii lor si a efectuarii altor acte procedurale. Totodata, urmeaza a se da curs mandatelor europene de arestare emise de autoritatile judiciare franceze pe numele persoanelor cercetate.

Perchezitii domiciliare si audieri pe teritoriul Frantei

Reprezentantii DIICOT mentioneaza ca simultan au fost efectuate mai multe perchezitii domiciliare si audieri pe teritoriul Frantei, fiind retinuti mai multi membri ai acestui grup infractional organizat.
La perchezitiile de ieri au participat si lucratorii de politie judiciara delegati, din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane - Directia de Investigatii Criminale, precum si un ofiter de politie francez.
Pe de alta parte, tot ieri, intr-o alta cauza, procurori din cadrul DIICOT - Structura Centrala, ca urmare a unei alte cereri de asistenta judiciara internationala formulata de autoritatile judiciare din Franta, au facut 17 perchezitii domiciliare pe raza judetelor Dolj, Olt, Bacau, Prahova, Bistrita Nasaud, Maramures si Cluj, in vederea documentarii activitatii infractionale desfasurate de membrii altui grup infractional organizat, format in principal din cetateni romani care, de la inceputul anului 2009 si pana in prezent, au realizat importante castiguri materiale injuste, utilizand pe teritoriul Frantei carduri bancare falsificate. Oamenii legii au facut o perchezitie in Craiova si sapte in Slatina, patru persoane fiind retinute pentru fraude informatice cu carduri.
Totodata, in cauza au fost emise cinci mandate europene de arestare de catre autoritatile judiciare din Franta, urmand a se solicita instantei de judecata punerea lor in aplicare.
Impreuna cu procurorii DIICOT au participat la aceasta actiune ofiteri de politie din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate - Serviciul de Combatere a Criminalitatii Organizate, din cadrul Brigazilor de Combatere a Criminalitatii Organizate Bacau, Prahova, Cluj si Craiova, cu sprijinul Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei "Vlad Tepes". De asemenea, alaturi de autoritatile romane implicate in desfasurarea acestor activitati s-au aflat si reprezentanti ai autoritatilor judiciare franceze solicitante, care s-au deplasat special in acest scop pe teritoriul tarii noastre.