Moshemordechai: Entitatea insultabila

Povestea cu hipo-lasagna pare sa nu se fi ispravit, iar tambalaul nascut de intreaga poveste continua. Acum expertii in cotletul de armasar de pe la televiziunile britanice au gasit potrivit sa se bage putin in seama si sa arunce niste bulgari de rahat in directia Romaniei. N-au lipsit, fireste, marile dezvaluiri: calul are coada, vaca are coarne si zguduitoarea descoperire ca vaca face muu.
Englezoii, mari iubitori si priceputi la cai, sunt scandalizati de incalcare principiului "eu pe ce pariez nu mananc" si si-au mobilizat, prin redactii, departamentele de "proteina de pur sange", executand ceea ce ar trebui sa fie niste reportaje-ancheta. Reteta e deja familiara: doua-trei drumuri romanesti desfundate, cativa cersetori, niste carute si gata, marea ancheta jurnalistica e gata. Mai bagi din off niste comentarii aiurea, mormai cu pretioasa vehementa niste acuzatii complet nefondate si e rezolvata problema.
Dupa toate indiciile, in povestea asta nu exista nicio vinovatie a companiilor romanesti, dar asta nu pare sa intereseze. Romania si romanii sunt vinovatii de serviciu, doar asta e rostul lor in UE. Datele anchetelor, aflate inca in desfasurare, arata ca acolo e vorba de o increngatura dubioasa de firme off-shore, alcatuind un lant complicat de la procurarea materiei prime pana la desfacerea produsului finit, iar lantul e complicat, off-shoruit si dibacit din ratiuni de "optimizare fiscala". Adica din hameseala, din dorinta de a mulge orice sfant de profit, pe orice cale posibila. Dar pentru presa din Marea Britanie sau Franta nu aia, off shorezii, sunt suspecti, ci romanii. De ce? Ete de-aia! Probele deja existente nu intereseaza pe nimeni. Nimeni nu isi pune minima si elementara intrebare: cum naiba se intampla ca un producator care se vrea serios, senghenar care isi desface marfa prin marile retele comerciale din Marea Britanie, nu face nici cea mai elementara analiza inainte de a introduce carnea in fabricatie. Dovezile furnizate de producatorii romani nici ele nu conteaza, nici ca Romania nu exporta carne de vita, nici de porc, ba dimpotriva, importa la greu astfel de materii prime pentru ca nu e in stare sa se indestuleze din productia proprie.
Evident, in toata istoria asta este vorba despre o campanie in care romanii sunt scosi tapi ispasitori, pentru a-i spala pe altii, care au cetatenia corecta. Iar Romania e, inca o data, tavalita pentru ca pe acolo exista nu stiu ce galagie politica legata de alegeri, imigratie si alte alea. E deja parte a tratatului UE: ai ceva galagie in politica interna? Pisa-te pe romani, ca de aia exista aia.
Am constatat in ultimii ani ca Romania e mucea-caftitul Europei ori de cate ori e nevoie. Sunt italienii in campanie electorala? Jet pe romani! E galagie in Spania! Da in Romania, la gramada. Au francezii, ungurii, austriecii, nemtii sau britanicii alegeri? Ia hai sa mai luam noi la misto tara aia cu capitala la Bucuresti. Uneori reprosurile care ni se fac au un fundament, de cela mai multe ori nu. Romania a capatat statutul de entitate insultabila, cu sau fara motiv. Si asta a devenit posibil pentru ca statul roman, de fapt cei care reprezinta statul roman, s-au transformat in presuri pe la usile demnitarilor europeni. Noi o ardem cu frunze de PR si topaim ca tembelii de fericire ca i-am rezolvat biletelele lui barosu, dar stam de maimutoi ori de cate ori, pe nedrept, Romania e luata la misto. Am ajuns sa credem, zapaciti de aceste neintrerupte campanii de insultare, ca romanii sunt cea mai de rahat specie care populeaza biotopul Europei. Va asigur ca, in Marea Britanie, polonezii fac cel putin la fel de multe probleme ca si romanii, dar nu isca acelasi tambalau, pentru ca in spatele lor sta un stat cu coaie. La fel in Franta, ungurii, polonezii sau bulgarii dau la fel de multe dureri de cap, ba chiar mai multe, ca si romanii. Tiganii lor fura la fel de rau ca si ai nostri. Dar campaniile sunt sustinute intotdeauna pe carca Romaniei. Pentru ca se poate. Nu e vorba de lipsa de onestitate; avem probleme si suntem puturosi in a le rezolva, dar nu suntem chiar oaia neagra a Europei, se intampla doar ca cei care reprezinta statul roman, in mod statornic, consimt la acceptarea pe nedrept a acestui statut pentru tara si poporul pe care le reprezinta.
Iar daca, cine stie cum, vreun politician roman descopera reziduuri de demnitate si le mai spune alora sa se mai duca ei la toti dracii, atunci apar limbricii nationali sa sara de tavan indignati si sa constate ca asta e o "atitudine anti-europeana". Pentru ca, in educatia lor de slugi cu fite, a fi pro-european, daca esti roman, inseamna sa fii fericit ca iti poti lua de dimineata pana seara portia de rahat. De unde pana unde tot rahatul asta de discutie cu pro si anti Europa? Cretinii care vorbesc despre asa ceva au belit vreodata ochii la o harta? Le-a explicat tataia lor ca Romania nu e in Oceania si nu trebuie sa isi afirme "europenismul"? Iar a confunda civilizatia europeana cu smenozeala de la Bruxelles e deja un semn de acuta imbecilitate. Romania are valori europene, chiar daca inca are dificultati (nu e singura) in adoptare valorilor UE (UE si Europa sunt, totusi, chestii foarte diferite). Iar cand e vorba de adoptarea valorilor UE o buna parte din vina sta si in atitudinea constant incorecta a marilor smecheri din UE.

P.S. Inca ceva. L-am vazut zilele astea mai mult decat as fi dorit pe ambasadorul nostru la Londra, Jinga. Chiar ne prefacem ca nu observam ca functia de ambasador la Londra e ocupata actualmente de un dobitoc? O fi "de-ai nostri", o fi "din gasca noastra", dar tipul e sinistru. Daca asta ar reprezenta scara de bloc pe care stau la negocierile cu RADET-ul, mi-as face mari griji.