DeCeNews - Testul Papanicolau, gratuit pentru femeile intre 24 si 65 de ani

Testul Papanicolau poate fi facut gratuit de femeile din Romania, daca au intre 24 si 65 de ani. Putine femei stiau acest lucru, acestea avand nevoie doar de o trimitere de la medicul de familie.
In Romania, majoritatea femeilor ignora controalele preventive. Testul Papanicolau poate scadea riscul de cancer de col cu peste 80 la suta, spun specialistii. Prin programul national de testare gratuita, medicii de familie trebuie sa trimita femeile incadrate in grupa de varsta 24 - 65 de ani la control. Medicii de familie spun ca, dupa introducerea acestui program national, numarul femeilor testate a crescut cu 50 de procente, scrie Digi 24.
"Pana acum, ca femeia sa faca un test Papanicolau, era nevoie de o trimitere pe o patologie, trebuia sa aiba un simptom. Acum vorbim de femeia asimptomatica, pe care, facand parte din grupul tinta, o trimitem ca act de preventie", spune medicul de familie Dalida Mosorescu.
Specialistii mizeaza pe faptul ca testul este gratuit. E suficient ca femeia sa fie bine informata si sa constientizeze ca merita facut pentru a-si salva viata.
In Romania, in fiecare an sunt diagnosticate peste 3.000 de noi cazuri de cancer de col uterin. In acest moment, 40.000 de romance sufera de aceasta afectiune.