It.bzi.ro / Momentul magic din acest weekend se va vedea si in Romania! Data viitoare va avea loc in 2033! Ce se va intampla pe 28 septembrie
In ultimii 115 ani un astfel de eveniment a avut loc doar de 5 ori! Ultima data s-a intamplat in 1982.
In noaptea dintre duminica si luni are loc un eveniment astronomic rar - o Super Luna si eclipsa de luna simultan! Ultima data cand a avut loc un astfel de moment s-a intamplat in 1982 si nu va mai avea loc pana in 2033.
Super Luna - sau Luna la perigeu - este un fenomen care apare atunci cand Luna plina ajunge pe orbita sa la cea mai mica distanta fata de Terra si apare mult mai mare decat in celelalte nopti. In general, se produc intre trei si sase Super Luni pe an. In timpul acestei apropieri, diametrul Super Lunii pare cu 14% mai mare decat cel al Lunii pline obisnuite.
Evenimentul va putea fi vazut destul de bine si din Romania conform hartii celor de la Business Insider. Eclipsa va incepe la ora 03:11 in Romania si va avea maximul la ora 05:47, urmand sa se incheie la ora 08.23. Cum luna va apune la ora 07.15, eclipsa nu va fi disponibila in toata perioada ei. Cand eclipsa va fi totala, Super Luna va fi la numai 15 grade deasupra orizontului.
Evenimentul va putea fi vazut si prin stream, NASA urmand sa transmita incepand cu ora 1.00 in noaptea zilei de 28 septembrie.