Senatorul Alexandru - Petru Fratean a sustinut o declaratie politica cu titlul: "Ziua Romaniei - moment de pretuire a valorilor identitatii noastre romanesti"

1 Decembrie este Ziua Romaniei si reprezinta sarbatoarea tuturor romanilor, este ziua in care ne sarbatorim tara, stramosii, istoria, triumful idealului national si al sacrificiului uman pentru faurirea statului roman national, unitar, independent si indivizibil.
Aniversam, totodata, 95 de ani de cand vointa suverana a intregului neam romanesc s-a afirmat ferm prin Marea Unire, eveniment care a fost si ramane pagina sublima a istoriei noastre, a carei maretie este data de isprava istorica a intregii natiuni romane, realizata intr-un elan izbucnit cu putere din strafundurile constiintei neamului pentru "unirea tuturor celor de-o limba si de-o lege, intr-un singur si nedespartit stat romanesc".
Se cuvine sa-i omagiem cu recunostinta pe toti cei care, stiuti si nestiuti, pastrati sau nu in paginile cartilor de istorie, au vrut sa ne lase mostenire o tara intreaga si armonioasa. Fata de inaintasii care, cu sudoare si sange, au faurit statul national unitar roman, avem datoria morala sa ne aparam si sa ne promovam interesul national.. Romania este tara tuturor locuitorilor ei indiferent de etnie, iar toti cetatenii romani, indiferent de etnie, au obligatia de a respecta legile tarii si poporul in mijlocul carora traiesc.
Fiecare roman este constient de apartenenta sa la natiunea romana: asa cum apartine unei familii, tot asa apartine natiunii, determinata prin limba, credinta, istorie si valori. Ziua Nationala este prilejul de a ne reaminti cateva dintre reperele identitatii noastre nationale: Patriotismul, Tricolorul si Imnul Romaniei.
Ce mai inseamna sa fii patriot in ziua de astazi? Patria este casa unei natiuni si asa cum orice gospodar isi iubeste casa si este mandru de ea, tot asa o natiune, un popor isi iubeste si isi cinsteste patria. Insa patriotismul nu echivaleaza cu declaratii patriotice, cu vorbele goale, ci presupune fapte, daruire, iubire si recunostinta pentru tot ce este romanesc.
Tricolorul este simbolul fiintei noastre istorice si politice, al maririi nationale, iar parafrazandu-l pe Cuza putem spune ca steagul este Romania, este familia, ogorul fiecaruia, casa in care s-au nascut parintii, unde se vor naste copii nostri, e totodata trecutul, prezentul si viitorul tarii, intreaga istorie a Romaniei.
Imnul Romaniei constituie un simbol al unitatii nationale, care a insufletit si a inspirat curaj romanilor in momentele cruciale ale istoriei. Sa nu ezitam sa cantam cu mandrie "Desteapta-te, romane!" ca un gest de solidaritate nationala si respect fata de tara.
La multi ani, Romania! Sa fim mandri ca suntem romani!