Senatorul Alexandru CORDOS i-a interpelat pe Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, d-na Rovana Plumb, si pe Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, dl Daniel Constantin. Obiectul interpelarii: Protejarea pasunilor din zonele montane

Parcul Natural Apuseni este situat in partea central-nord-vestica a Muntilor Apuseni, intinzandu-se pe o parte din masivele Bihor la sud si Vladeasa la nord, pe teritoriul administrativ a trei judete (Cluj 40%, Bihor 32%, Alba 28%).
Parcul National Apuseni a fost infiintat prin Ordinul de Ministru 7/1990, urmat, dupa zece ani, de Legea 5/2000 privind amenajarea teritoriului, Sectiunea a III-a, arii protejate.
Ariile protejate cuprinse in Parcul National Apuseni, precum si pasunile si pajistile din zona sunt distruse de cativa ani incoace de pasionatii de curse off-road si cu motociclete de teren. Fiecare escapada mareste aria distrusa, facand noi urme pe langa cele vechi. Odata stratul vegetal distrus, urmele devin albie pentru torente, accentuand astfel degradarea pasunilor si eroziunea solului.
Deasemenea turistii care se campeaza pe pasune creeaza probleme de mediu. facand foc in locuri nepotrivite si lasand gramezi mari de mizerie.
OUG nr. 195/2005, privind protectia mediului, aprobata prin Legea nr. 265/2006, art. 52, al. 3(d), precizeaza faptul ca: "pe teritoriul ariilor naturale protejate sunt interzise (...) accesul cu mijloace motorizate care utilizeaza carburanti fosili pe suprafata ariilor naturale protejate, in scopul practicarii de sporturi, in afara drumurilor permise accesului public si a terenurilor special amenajate".
Deasemenea sunt incalcate prevederile Directivei UE nr. 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale si a speciilor de plante si animale salbatice, precum si ale OUG nr. 57/ 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice.
Legea 214/2011 pentru organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor specifica la art. 29, aliniatul (1): punctul e) faptul ca circulatia pe pajisti cu orice mijloace de transport, inclusiv cu atelajele, care cauzeaza deteriorarea acestora este interzisa.
Pentru pasune A.P.I.A. acorda subventii obligand proprietarii sa intretina si sa curete terenul. Or, daca aceste zone vor fi pline cu santuri si urme de ATV si masini 4×4, se risca pierderea finantarii.
Stimati ministri, avand in vedere cele prezentate va rog sa aveti amabilitatea de a-mi preciza ce programe comune aveti in vedere pentru a asigura atat protejarea pasunilor cat si sprijinul proprietarilor in eforturile lor de a mentine pasunile utilizabile conform destinatiei initiale?