Senatorul Nicolae Moga a sustinut, in plenul Senatului din 29 Octombrie 2013, o declaratie politica cu titlul "INVESTITIA IN TINERET - BOGATIA SOCIETATII NOASTRE", pe care o puteti citi in continuare.

Prin interventia mea de astazi doresc sa atrag atentia asupra problematicii tinerilor, a necesitatii dezvoltarii aplicate a politicilor europene privind participarea pe piata muncii si informarea acestora.
In toate cercetarile realizate in tarile membre ale Uniunii Europene, tinerii si-au exprimat parerea in mod limpede: ei doresc sa fie ascultati si considerati ca interlocutori in procesul de construire a Europei si factori de influenta in dezbaterea asupra viitorului ei.
Strategia europeana pentru tineri precizeaza ca principale obiective pe termen lung: crearea de noi oportunitati pentru tineri in educatie si pe piata muncii si promovarea cetateniei active, a incluziunii sociale si solidaritatii.
Ascultarea parerilor tineretului, instituirea unui forum pentru initiativele locale, lansarea unor actiuni concrete in cadrul programelor europene deja existente si o mai adecvata reflectare a dimensiunii "tineret" in ansamblul politicilor publice, sunt imperios necesare pentru crearea conditiilor propice in vederea unei participari depline a tinerilor in viata unei societati democratice, deschise si solidare.
Nevoia de educatie si performanta reala in randul tinerilor care raman pe piata nationala a muncii este cu atat mai mare cu cat Romania se confrunta pe piata globalizata cu state tinere din punct de vedere demografic, capabile sa atraga forta de munca inalt calificata. Trebuie mentionat faptul ca astazi, proportia tinerilor pana la 15 ani in total populatie este de 27% la nivel mondial si doar 15% in Romania si la nivel european.
O eficienta participare la decizia publica trebuie sa combine eforturile tinerilor cu cele ale generatiei mature. Investitia in tineret inseamna sa investesti in bogatia societatii noastre prezente si viitoare.
Noua, parlamentarilor ne revine in mod obligatoriu datoria de a umple golul existent intre vointa de exprimare a tinerilor si modalitatile si structurile oferite in acest sens de societatea romaneasca.
In acest sens, fac un apel la dumneavoastra, distinsi colegi sa ne concentram eforturile pentru promovarea participarii tinerilor la piata muncii si accesul acestora la resurse, sa ne asiguram ca le sunt respectate toate drepturile, prevenind riscurile excluderii lor de pe piata muncii.
In ceea ce priveste problematica specifica a tineretului, trebuie sa conturam cadrul legislativ adecvat pentru dezvoltarea unei piete a muncii favorabile includerii tinerilor; garantarea resurselor si veniturilor pentru tinerii in dificultate, in special pentru membrii minoritatilor, tinerii defavorizati si sporirea accesului la servicii de calitate.