MAGAZIN: O audiere pentru dezvaluirea secretelor OZN (Autor: DAN D. FARCAS)

In Statele Unite si in Canada exista numeroase persoane interesate de fenomenul OZN care sunt convinse ca cercuri oculte ale guvernului SUA stiu mai multe despre prezenta extraterestra pe Pamant decat sunt dispuse sa declare. Aceste persoane, organizate in diverse grupuri, incearca sa mobilizeze opinia publica pentru a exercita presiuni asupra Congresului si Casei Albe, sa le determine sa dea in vileag ceea ce stiu in acest sens.
O astfel de persoana este Steven Bassett, activist politic, comentator si publicist. Incepand din 1996, cand a infiintat Paradigm Research Group (al carui directorul executiv este), el s-a adresat guvernului si a solicitat ca, la nivelul Congresului SUA, sa fie organizate audieri deschise ale unor fosti militari si angajati CIA, care pot depune marturie privind activitati ale extraterestrilor pe care le-au constatat ei insisi. Bassett a aparut la sute de emisiuni de radio si televiziune pe acest subiect, ca si in numeroase documentare dedicate. Obiectivul sau ultim era ca guvernul sa recunoasca, in mod formal, prezenta extraterestra pe Pamant.
Paradigm Research Group a fondat in 2004, in acelasi scop, conferintele anuale numite
X-Conference, iar in 2008 acelasi grup a infiintat doua retele de "Exopolitica", una internationala si cealalta pentru Statele Unite, lansand si initiativa "Un milion de faxuri catre Washington". La sfarsitul anului 2011, Bassett a fost implicat in trimiterea la Casa Alba a doua petitii. Una cerea administratiei Obama "sa prezinte imediat tot ce cunoaste guvernul privind comunicatiile cu fiinte extraterestre", iar cealalta "sa recunoasca oficial prezenta extraterestra care angajeaza specia umana."
In perioada 29 aprilie - 3 mai 2013, cu ajutorul unei donatii de 1,1 milioane dolari primita din Canada, s-a organizat la National Press Club din Washington, la o distanta de doua colturi de Casa Alba, asa-numita Audiere a Cetatenilor privind Dezvaluirea (Citizen Hearing on Disclosure). Audierea a venit si ca un raspuns la faptul ca, in noiembrie 2011, la cele doua petitii purtand mii de semnaturi, Casa Alba a raspuns: "Guvernul Statelor Unite nu are nici o dovada ca exista o viata in afara planetei noastre sau ca o prezenta extraterestra a contactat sau angajat vreun membru oarecare al speciei umane. In plus, nu exista nicio informatie credibila care sa sugereze ca vreo dovada in acest sens este ascunsa de ochii publicului". Audierea privind Dezvaluirea isi propunea "sa prezinte acele dovezi despre care Casa Alba spune ca nu exista si sa incerce sa realizeze ceea ce Congresul SUA nu a reusit sa faca - sa caute faptele legate de cea mai importanta problema a prezentului si a oricarui alt moment". Intreaga Audiere a fost filmata ca baza pentru un viitor documentar intitulat "Embargo asupra Adevarului".
In comunicatul distribuit la sfarsitul audierilor se preciza ca 39 de "cercetatori, activisti, lideri politici, fosti membri ai serviciilor militare si ai unor agentii guvernamentale reprezentand zece tari, au depus marturie in Washington, DC, in fata a sase fosti membri ai Congresului Statelor Unite. Ca urmare a marturiilor, acesti membri emit urmatoarea declaratie:
Avand in vedere faptul ca evolutia intelegerii stiintifice privind numarul de planete care pot intretine viata din galaxia in care se afla Pamantul, a ajuns pe culmi inalte, ar fi culmea arogantei sa se afirme ca oamenii sunt singurele fiinte simtitoare in aceasta galaxie;
Martorii credibili au adus dovezi stiintifice coplesitoare atestand prezenta curenta a unor vehicule aeriene neidentificate si inexplicabile, despre care multi cred ca reflecta o inteligenta extraterestra. Implicatiile sunt enorme la nivel mondial in cazul in care aceste nave sunt, intr-adevar, de origine extraterestra, o astfel de problema fiind o chestiune de competenta Adunarii Generale a Natiunilor Unite;
Noi, subsemnatii, cerem Fundatiei pentru Audierea Cetatenilor sa-si foloseasca oficiile sale pentru a organiza partile interesate si sa colecteze fondurile necesare pentru a cauta sa realizeze o campanie la nivel mondial pentru a convinge una sau mai multe natiuni sa propuna o rezolutie in cadrul Adunarii Generale, cerand ca Natiunile Unite sa sponsorizeze o conferinta mondiala avand ca obiectiv posibilele dovezi ale unei prezente extraterestre pe planeta noastra. Noi subsemnatii ne angajam sa sprijinim acest efort."
Ca urmare a acestui comunicat, Bassett a anuntat ca Fundatia pentru Audierea Cetatenilor va incepe in scurt timp colectarea de fonduri pentru a face pasii necesari catre o rezolutie favorabila in acest sens in Adunarea Generala ONU.
Intre martorii prezenti erau mai multe nume cunoscute cititorilor care frecventeaza aceasta pagina din Magazin, de pilda: Stanton Friedman (Canada), A. J. Gevaerd (Brazilia), medicul Steven M. Greer, fostul ministru Paul Hellyer (Canada), jurnalista Linda Moulton Howe, chirurgul Dr. Roger Leir, cel care a extras cele mai multe presupuse implanturi, Dr. Jesse Marcel, Jr., martor la incidentul de la Roswell, astronautul Dr. Edgar Mitchell, ufologul Roberto Pinotti (Italia), Nick Pope (Regatul Unit), Lt. Col. Kevin Randle, Capitanul Robert Salas, ufologul Donald Schmitt. Interesante sunt si depozitiile facute de martori in fata fostilor membrii ai Congresului. Dam in continuare doar doua exemple.
George Filer III, fost maior U.S. Air Force, ofiter de informatii si pilot cu 5000 de ore de zbor, a descris in detaliu intalnirea sa cu un OZN. In ianuarie 1962 era stationat la baza RAF din Sculthorpe, Anglia. Terminase de realimentat avionul de vanatoare, la 9000 metri altitudine, deasupra Marii Nordului, cand a fost anuntat de la punctul de control din Londra ca radarul a observat o aeronava neidentificata, la 300 de metri deasupra unei zone intre Oxford si Stonehenge. Era aproape de apusul soarelui cand au primit ordin sa intercepteze obiectul. De la 30 de kilometri, radarul avionului a prins tinta. "Era un ecou extraordinar de puternic, ca cel produs de un pod sau un vapor de mari dimensiuni. Aceasta nava era mai mare decat tot ce am vazut in aer pana atunci. Imi amintea de ecoul radar al Podului Brooklyn (1800 m) sau al Podului Firth of Forth din Scotia (2500 m)... Semnalul era clar si solid, nu ca cele primite de la un nor. Apreciam ca nava aceea trebuia sa fi fost din otel sau un metal rezistent. Aveam 680 km/h, iar cand am ajuns la o distanta de 16 kilometri, OZN-ul a realizat, aparent, ca venim sa-l interceptam... Era o noapte intunecata; vedeam in fata noastra doar lumini difuze, cam ce cele ale unui crucisator pe mare. Cand eram la opt kilometri, brusc, OZN-ul parca a inviat; luminile s-au intensificat extraordinar de mult, iar obiectul a accelerat intr-un mod similar cu decolarea, noaptea, a unei navete spatiale... si a disparut. Am aflat ulterior ca astfel de nave uriase sunt numite nave-mama, deoarece, la fel ca un port-avion, ele poarta nave de mai mici dimensiuni". Filler a intrebat Punctul de Control din Londra daca a fost lansata vreo racheta in zona; dar cei de acolo erau tot atat de nedumeriti ca si el (n.n. transformarile valorilor in sistemul metric ne apartin).
Desi incidentul a fost mentionat in registrul de navigatie, ca si in raportul de operatii al zilei urmatoare, nu i s-a acordat o atentie speciala. Totusi, dupa cateva saptamani, Filler si echipajul sau au primit o invitatie sa ia masa cu printul Filip, duce de Edinburgh (sotul reginei Elisabeta II), care era interesat de cele intamplate. Intre altele, printul a mentionat "Unchiul meu, care m-a crescut, contele Mountbatten, a vazut un OZN de aproape, in timp ce era in marina militara", adaugand ca el insusi a discutat "in multe ocazii" cu alte echipaje de aviatori care au fost trimise sa intercepteze OZN-uri si ca "Acest complex de la Sto-nehenge si Silbury Hill din Anglia, ar putea reprezenta de fapt vizite ale unei rase nepamantene, intr-un trecut indepartat".
O alta depozitie, de 15 minute, inregistrata video, a venit de la un fost ofiter superior care nu si-a divulgat identitatea. Avand 77 de ani, era vizibil intr-o stare precara de sanatate. Ofiterul lucrase pentru CIA in 1958 in perioada presedintelui Dwight Eisenhower, fiind implicat si in politica din jurul proiectului Blue Book destinat fenomenului OZN.
Bassett a subliniat ca omul a primit, in decursul timpului, numeroase amenintari sa nu vorbeasca, dar acum, simtind ca i se apropie sfarsitul, era decis sa rupa tacerea care i-a fost impusa. El a fost intervievat de doi cercetatori, prezenti la Audiere: Linda Moulton Howe si Richard Dolan. Dupa vizionarea filmului, Linda Moulton Howe a autentificat acreditarile fostului oficial CIA, ca si depozitia sa, spunand ca in 1994 a petrecut trei zile cu el, inregistrand unsprezece casete audio de 90 de minute. Doar ca, la trei zile de la intoarcerea ei acasa, a primit un telefon in care ofiterul i-a spus ca el si sotia sa au fost amenintati cu represalii in cazul in care ceea ce s-a inregistrat pe banda ar deveni public. Richard Dolan, care este vizibil in video, a confirmat si el autenticitatea sursei.
Steve Bassett a comentat ca acest caz ne face sa intelegem mai bine suferinta multor fosti militari sau oficiali guvernamentali care sunt obligati sa traiasca intr-o lume de secrete si de teama datorita acestui "embargo asupra adevarului" privind intalnirile cu nepamantenii. "Intr-un fel, acest video reprezinta pe acei multi care n-au putut veni in fata unor comisii ca aceasta, oameni care ar vrea sa vorbeasca dar le vine foarte greu. Marea majoritate a persoanelor care au avut de-a face cu acest subiect, lucrand pentru guvern, incepand inca din anii ’40, au avut acces la informatii pe care sa le duca in mormant, fara a avea voie sa vorbeasca despre ele daca li s-a spus sa nu vorbeasca".