Jurnalul National: Conferinte online despre HIV/SIDA la Institutul "Prof. Dr. Matei Bals" (Autor: Magda Marincovici)

Institutul "Prof. Dr. Matei Bals" este gazda unor conferinte online in care specialisti cu reputatie nationala raspund intrebarilor pacientilor, cu HIV/SIDA. Pacientii beneficiaza de anonimitate si pot aborda teme oricat de complexe. Conferintele online au loc in perioada 18 iunie - 2 iulie 2013, in zilele de marti si joi, intre orele 14.00 si 16.00 si sunt accesibile pe portalul www.edumedical.ro pentru pacientii cu HIV, persoanele interesate de acest subiect sau sunt apropiate de un pacient cu HIV.
Dr. Mioara Predescu, coordonator Centrul Roman HIV/SIDA al INBI "Prof. Dr. Matei Bals", precizeaza ca "proiectul este unul benefic deoarece, prin intermediul lui, incercam sa facem inca un pas in schimbarea mentalitatii legate de comunicarea medic - pacient, trecand de la comunicarea centrata pe boaa la comunicarea centratăa pe pacient ( ...) Raspunsul pacientilor implicati in proiect si interesul lor pentru acest tip de dezbatere dovedesc pe deplin ca interventia noastra este una utila si acceseaza un canal de comunicare extrem de uzitat de generatia tanara, cea care are in cea mai mare masura nevoie de raspunsuri la intrebari".
In Romania, sunt diagnosticate peste 11.581 de persoane cu HIV/SIDA in viata. In prezent, Romania este una dintre tarile cu o durata medie de supravietuire mare a pacientilor cu HIV, ajungand ca tratati cu terapiile moderne, sa traiasca peste 80 de luni de la diagnosticare (fata de 10 luni in anii 1990).