Obiectiv.info: Cand nu este bine sa consumi PAINE. Toti facem ASTA, dar este gresit (Autoare: Luiza Popa)

Aliment biblic, painea a fost considerata pana recent, asa cum o spune si dictonul, "regina mesei, toate celelalte feluri de mancare fiind doar curtea regala care o inconjoara". Vremurile moderne au schimbat perceptia asupra hranei de baza si painea a devenit un produs controversat.

Calitatea painii

Painea intra in categoria carbohidratilor (numiti si glucide), principala sursa de energie a organismului si, prin urmare, esentiali intr-o alimentatie echilibrata. Ei mai indeplinesc o functie importanta: cresc nivelul de serotonina (hormonul fericirii) in creier, ce scade pofta de dulce si taie apetitul.
Problema e ca painea de azi s-a transformat radical in comparatie cu cea de pe masa inaintasilor nostri. In ultimii o suta de ani, a devenit un aliment intens rafinat, plin de grasimi nesanatoase, coloranti sintetici si aditivi nocivi pe termen lung. Ea se face vinovata de excesul ponderal mai ales daca o mananci in exces sau alaturi de cartofi, carne, tocanite.

Ingrasa sau nu?

Explicatia e simpla: cea din faina alba intra in categoria carbohidratilor procesati care iti dau multe calorii goale. Pe de alta parte, cei complecsi - painea facuta din faina integrala (prin macinare, se pastreaza invelisul si germenele de grau) - sunt bogati in fibre care accelereaza metabolismul.
Painea este si o sursa de calorii sanatoase (scade riscul de obezitate sau de boli cronice). Indicele glicemic al acestei paini este redus - pancreasul elibereaza lent insulina, iar painea te satura, senzatia de satietate tine mult si nivelul energiei nu va scadea brusc.

Cand nu este bine sa consumi paine

Cu cat e mai rafinata, cu atat mai greu se digera, iar in combinatie cu proteinele (carne, branza, oua, unt), dezechilibreaza balanta acid/ alcalin si provoaca balonare si indigestie. Cand este asociata cu zaharuri de tipul dulceturilor, digestia amidonului din paine este ingreunata si se produce fermentatia.