Adrian Streinu Cercel: Pacientul adus de la Ploiesti a fost diagnosticat cu malarie
Pacientul adus duminica de la Ploiesti la Institutul National "Matei Bals" a fost diagnosticat cu malarie, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, managerul institutiei, Adrian Streinu Cercel.
Potrivit acestuia, pacientul a fost transferat la Spitalul Victor Babes la Sectia Boli tropicale.
Cercel a precizat ca in prezent starea pacientului este stabila.
"In cursul serii de duminica s-a precizat diagnosticul la pacientul respectiv, fiind vorba de malarie. Pacientul a fost transferat la Spitalul Victor Babes de Boli tropicale unde este sub terapie si in momentul de fata evolutia este deocamdata stabila. Lucrurile s-a derulat absolut ca la carte, toata lumea si-a facut treaba asa cum a fost stabilit la nivelul MS impreuna cu domnul ministru si secretarul de stat Raed Arafat. Transportul a fost securizat, primirea a fost facuta pe circuit separat, plasarea pacientului s-a facut intr-o arie izolata. Sansa sa fi fost Ebola era extrem de mica. A ramas in diagnostic doar pentru ca s-a ridicat o problema. Diagnosticul nostru s-a confirmat", a afirmat Streinu Cercel.
El a tinut sa precizeze ca malaria nu se transmite interuman, ci are nevoie de un vector—tantarul anofel.
"Nu este niciun fel de risc pentru cei din jur. Anual in Romania se inregistreaza 10-15 cazuri de malarie de import. Nu avem malarie cu transmitere pe teritoriul Romaniei", a mai spus Streinu Cercel.
El a mentionat ca nu exista vaccin impotriva malariei, insa exista medicatie care trebuie luata profilactic.
"Medicatia reprezinta o tableta pe saptamana. Starea de vigilenta ramane. Avem toate circuitele puse la punct", a mai declarat managerul IN Matei Bals.
Sursa: AGERPRES