Senatorul Florian Bodog a sustinut in plenul Senatului din 5 noiembrie 2013, o declaratie politica cu titlul: "Pacientii romani trebuie sa beneficieze cat mai repede de medicamente de ultima generatie", pe care o puteti citi in continuare.

Declaratia mea politica de astazi porneste de la o constatare, din pacate trista, pentru sistemul de sanatate din Romania: pacientii romani sunt singurii din Uniunea Europeana care nu au acces la medicamentele de ultima generatie, care le-ar putea creste sansele de vindecare si speranta de viata.
In momentul de fata, 167 de molecule noi ori cu indicatii terapeutice noi asteapta sa intre pe noua lista, pe care Ministerul Sanatatii se angajase s-o lanseze in dezbatere publica de mai multe ori anul acesta, insa nu a reusit sa respecte pana acum niciuna dintre termenele propuse. Ultima varianta avansata este 15 noiembrie, termen pana la care ministerul a promis ca va face publica noua lista de medicamente care urmeaza sa intre in vigoare odata cu pachetul de baza, pentru care termenul avansat a fost 1 februarie 2014.
Astfel, cel putin teoretic, incepand de anul viitor, bolnavii ar putea avea acces la tratamente noi si mai eficiente. Practic insa, reprezentantii pacientilor considera pe buna dreptate ca, data fiind subfinantarea sistemului de sanatate, termenele propuse de catre oficialii Ministerului Sanatatii in ceea ce priveste introducerea unor noi medicamente in schemele de tratament nu vor putea fi respectate.
Am aflat cu ingrijorare ca intarzierea publicarii listei se datoreaza faptului ca nu s-a finalizat inca evaluarea noilor molecule de catre Comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii. As dori sa fac apel la autoritatile sanitare competente sa grabeasca procedura, pentru ca miile de pacienti din tara sa beneficieze cat mai curand de cele mai bune tratamente. Din punctul meu de vedere, acest ping-pong cu lista de medicamente noi si intarzierile repetate ale ministerului nu fac bine nici credibilitatii autoritatilor si nici pentru sanatatea pacientilor. Ele ingradesc accesul la medicamente de ultima generatie si conduc la scaderea calitatii vietii pacientilor.
Sunt constient ca actualizarea listei presupune un efort mare de la bugetul de stat, insa beneficiile asupra starii de sanatate a populatiei si impactul pozitiv pe termen lung sunt mult mai importante. Trebuie sa luam in considerare si faptul ca in ultimii cinci ani statul roman nu a mai facut cheltuieli cu moleculele de ultima generatie. Chiar si Bulgaria, tara cu care suntem deseori comparati, a reusit sa-si actualizeze regulat lista de medicamente compensate in ultimii ani. Potrivit Asociatiei Nationale de Pacienti din Bulgaria, lista a fost actualizata, din 2012, de 4 ori! Asta in conditiile in care in tara vecina nu exista taxa de clawback, prin care statul isi poate echilibra bugetul prin taxarea producatorilor de medicamente. Sper din tot sufletul ca si la noi, incepand din 2014, actualizarea, cel putin anuala a listei de medicamente, sa fie o regula si nu o exceptie.