Cu ocazia celui de-al 6-lea Congres Mondial de Ozonoterapie desfasurat in perioada 9-10 Noiembrie 2018 la Guangzhou, China, Adunarea Generala a W.F.O.T. l-a ales in functia de Presedinte pe domnul doctor Stefan Tiron (presedinte fondator al S.S.R.O.O.T.) .
Romania va organiza urmatorul Congres Mondial de Ozonterapie la Bucuresti, in octombrie 2020.
Ozonoterapia - aplicarea ozonului in concentratii mici (intre 1 si 80ug/ml) in amestec cu oxigenul, in scopuri medicale. Modalitatea de aplicare (locala sau generala) si concentratia amestecului O2+O3 sunt individualizate si depind de patologia si starea pacientului. Aplicarea ozonului medical este strict reglementata de ghiduri terapeutice, redactate de Societatiile stiintifice international, elaborate in urma experientei clinice si a numeroarelor publicatii stiintifice.
Aplicarea ozonului pentru dezinfectia si vindecarea plagilor a fost inceputa in timpul primului razboi mondial. Medici din Europa (Germania, Rusia, etc.) si din S.U.A. au descoperit ca O3 are si bune efecte hemodinamice si anti-inflamatorii. Deja in jurul anului 1900 erau descrise mai mult de 100 boli in care ozonoterapia putea fi utila.Terapia cu ozon a fost - in timp - studiata intens si utilizata, asa incat in ultimele patru-cinci decenii eficacitatea si siguranta acesteia au fost larg demonstrate.
Ozonul medical este de fapt un amestec de oxigen (O2) si ozon (O3) in proportie de 95%, respectiv 5%. Acest amestec este obtinut prin utilizarea unui generator de ozon medical, care foloseste o sursa de oxigen cat mai pur (de uz medical); generatorul trebuie sa aiba sisteme specifice de determinare a dozelor si concentratiilor de O2+O3; de asemenea trebuie sa contina un sistem catalizator pentru indepartarea excesului de ozon. In acest fel, ozonoterapia trebuie sa confere siguranta atat pacientilor, utilizatorilor, cat si mediului.

Efectele sistemice ale ozonului:
- Antibacterian, antifungic si virustatic;
- Imunostimulant;
- Antiinflamator si antialgic;
- Revitalizant;
- Potenteaza actiunea insulinei;
- Actiune lipolitica, scade valoarea colesterolului seric total si creste HDL colesterol;
- Imbunatateste circulatia sanguina si limfatica;
- Creste rezistenta la efort si capacitata de memorare;
- Actiune antidepresiva;
- Potenteaza sistemul tampon al radicalilor liberi si favorizeaza eliminarea toxinelor.

Mecanism de actiune al ozonului

Inactivarea bacteriilor, virusurilor, fungiilor si protozoarelor:
- Perturba integritatea peretelui celulelor bacteriene prin oxidarea fosfolipidelor si lipoproteinelor;
- Inhiba cresterea celulara in anumite etape la fungi.

Imbunatatirea circulatiei:
- Reduce agregarea celulelor rosii si imbunatateste capacitatea de transport de oxigen;
- Presiunea arteriala partiala a oxigenului creste si vascozitatea sanguina scade ducand la o mai buna oxigenare a tesuturilor; (V. Bocci & R. Viebahn)
Inductor de citokine (in alti agenti oxidanti induce siteza de citokie in monocite si limfocite)
H2O2 traverseaza embrana celulara si activeaza in citoplasma genele reglatoare ale factorului uclear Kappa B provocand transcrierea de ARNm la mai mlte citokine, inclusiv interleukina (IL- 1,2,4,6,8,10), factorul de necroza tumorala (TNF-α) si interferonul (IFN β et γ) (V. Bocci 2002)
Asociatia S.S.R.O.O.T. a fost infiintata in decembrie 2007, capatand personalitate juridica in februarie 2008. Membru cu drepturi depline a Asociatiei Medicale Romane ( A.M.R.), a International Ozone Associations (I.O.A.) , Federatiei Internationale de Oxigen - Ozono - Terapie ( F.I.O.O.T.), World Federation of Ozone Therapy (W.F.O.T.) si a Societatii Europene de Ozono Terapie (S.E.O.T.) . Asociatia este membru fondator al Intenational Medical Ozone Federation ( I.M.E.O.F.)

Presedinte fondator : dr. Stefan TIRON

Scopul Asociatiei :
- sa contribuie la dezvoltarea stiintifica a oxigen-ozono-terapiei, precum si la aplicarea sa;
- sa-i reprezinte prin intermediul propriilor organe pe asociatii medici care practica oxigen-ozono-terapia;
- sa colaboreze cu structuri publice si private in scopul realizarii unei promovari practice, de studiu si cercetare a oxigen-ozono-terapiei;
- sa colaboreze cu institutiile de invatamant superior in scopuri didactice, stiintifice si a cercetarii fundamentale si aplicative.

Principalele obiective ale Asociatiei sunt:
a) organizarea de activitati stiintifice si culturale: congrese, dezbateri, conferinte, seminarii;
b) organizarea de cursuri de formare: cursuri postuniversitate, de specializare, de perfectionare si atestare de studii complementare;

Parteneriate cu Institutii medicale publice:

Pentru ca un numar cat mai mare de pacienti sa poata beneficia de tratament, Asociatia a pus la dispozitia unitatilor spitalicesti din tara, in mod gratuit, aparatura necesara efectuarii de tratamente cu ozon . Astfel au putut beneficia de acest tratament pacienti ai Institutului National de recuperare balneo fizioterapie (d-na prof. dr. Nica), Spitalul Militar Central - sectia Ortopedie (dr. Ionut Codoreanu), Institutul National de Medicina Aeronautica si Spatiala, prof. dr. Balanescu (Oncologie), Spitalul Colentina, Spitalul CFR Viting (prof. dr. Ungureanu), Spitalul din Timisoara.
In prezent, in Romania sunt peste 300 de medici practicanti de ozonoterapie.

Activitate stiintifica:

In 2008 si 2009 a fost organizat Cursul post-universitar de perfectionare in Oxigen Ozono Terapie , curs efectuat in parteneriat cu Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Titu Maiorescu din Bucuresti.
Din 2010 Cursul a devenit Curs Postuniversitar International de Perfectionare in Oxigen Ozono Terapie, avand pana in prezent cursanti medici din Anglia, Franta, Polonia, Siria, Republica Moldova, Iordania, Irak, Egipt, Yemen, Sudan, Venezuela, Tunisia, Liban, Grecia.
Recunoasterea deplina a calitatii scolii romane de ozonoterapie s-a concretizat prin invitarea participarii la International Meeting Schools of Ozone Therapy organizate la Royal National Academy of Medicine in Madrid (3-4 June 2010). Tari participante : Germania, Cuba, Spania, Rusia, Italia, Romania, S.U.A. , Egipt, Ucraina . http://congreso.aepromo.org/ingles/ponencias.html
Primul an de activitate a asociatiei a adus si recunoasterea stiintifica internationala, prin prezentarea de lucrari cu ocazia participarii la primul Congres mondial al F.I.O.O.T.desfasurat in 16 - 18 octombrie in Mexic, precum si la primul Cogres al S.E.O.T. si a celui de-al doilea Congres W.F.O.T. desfasurate la Madrid in perioada 4 - 6 decembrie 2008.
In octombrie 2009 Asociatia a fost reprezenta prin presedintele acesteia, dr Stefan TIRON, la al II-lea Congres IBEROAMERICAN de Oxigen-Ozonoterapie organizat de SEOT ( Societatea Spaniola de Ozonoterapie) la Marbella, Spania.
In Martie 2016 are loc prima editie a Conferintei Nationale de ozonoterapie.
Din 2017 Cursul este organizat in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Frmacie Carol Davila in Bucuresti, si cu Universitatea de Medicina si Farmacie Victor Babes in Timisoara. Pana in present fiind organizate 17 Edititii ale Cursului.
In noiembrie 2018, presedintele Asociatiei, dr Stefan TIRON este ales Presedinte al Word Federation of Ozone Therapy (W.F.O.T.) pentru perioada 2008-2010 .
WFOT este o asociatie internationala fara scop lucrativ infiintata la 9 aprilie 2005 in New Delhi, India. Scopul sau este de a promova utilizarea ozonului - oxigenului poliatomic - in toate aspectele medicale posibile. Pentru a-si atinge obiectivul, WFOT intentioneaza sa creeze un joint-venture intre toate asociatiile nationale care impartasesc aceleasi obiective din intreaga lume si sa constituie o adevarata federatie de asociatii. Cu toate acestea, medicii individuali, odontologii si medicii veterinari sunt de asemenea bineveniti in cazul in care pot lipsi asociatiile nationale. WFOT spera sa ofere tuturor profesionistilor din domeniul sanatatii care aplica terapia cu ozon un punct de reper pentru practica si cercetarea zilnica.
In prezent, WFOT are un numar de 32 de membri (Asociatii Nationale sau Continentale) din 29 de tari:
Argentinean Medical Association of Oxygen-Ozone Therapy (AMAOO) - Argentina
Medical Bolivian Association of Ozone Therapy (AMBOT) - Bolivia
Brazilian Association of Ozone Therapy (ABOZ) - Brasil
Professional Association for Prevention and Treatment with Ozone in Chile (APPTO3Chile) - Chile
Colombian Association of Ozone Therapy (ACDO) - Colombia
Egyptian Medical Society for Ozone Therapy and Complementary medicine - Egypt
Greek Scientific Association of Oxygen Ozone Therapy - Greece
Ozone Forum of India (OFI) - India
Italian Federation of Oxygen Ozone Therapy (FIO) - Italy
Eumédica - Italy
Mongolian Ozone and Alternative Therapies Association (MOATA) - Mongolia
Pakistan Ozone Society (POS) - Pakistan
Polish Ozone Association (PTozon) - Poland
Portuguese Association of Ozone Therapy (SPOT) - Portugal
Romanian Scientific Association of Oxygen-Ozone Therapy (SSROOT) - Romania
Spanish Association of Ozone Therapy (SEOT) - Spain
Spanish Scientific Association of Oxygen-Ozone Therapy (ACEOOT) - Spain
Swiss Medical Association for the use of Ozone in Therapy and Prevention (SAGOS) - Switzerland
Turkish Medical Ozone Association (MODER) - Turkey
Turkish Medical Ozone Therapy Association (MOTDER) - Turkey
American Academy of Ozone Therapy (AAOT) - U.S.A.
President Dr. F. Schallenberger
Uruguay Ozone Association (AUROZ) - Uruguay
Venezuela Association of Ozone Therapy (SOVEOT) - Venezuela
Australian WFOT Section - Australia
Chinese Federation of Ozone Therapy - Chinese WFOT Section (CFOT) - China
Costa Rica WFOT Section - Costa Rica
Cuban WFOT Section - Cuba
Japanese WFOT Section - Japan
Mexican WFOT Section - Mexico
Nicaraguan WFOT Section - Nicaragua
Slovak WFOT Section - Slovakia
South Korean WFOT Section - South Korea