MAGAZIN : Lumini misterioase in Oceanul Pacific (Autor : DAN D. FARCAS)
- continuare -
Meteorit prabusit in ocean
4. Impactul unui meteorit. Cauza fulgerului initial putea fi caderea unui meteorit de mari dimensiuni, care apoi s-a dezintegrat si s-a prabusit in ocean, lasand pe suprafata acestuia resturi arzande stralucitoare. Argumentele pro sunt urmatoarele: s-ar explica flash-ul alb stralucitor; apoi, in aceasta perioada a anului, cad multi meteoriti; cei doi piloti au vazut cel putin sapte pe acest drum. Problemele cu aceasta ipoteza sunt ca traiectoria trebuia sa fi fost alta decat cea vazuta, iar odata ce fragmentele incandescente ating apa, ele nu raman sa pluteasca ci se scufunda pe fundul oceanului. Aceasta varianta pare deci improbabila.
5. Aprinderea unor pungi de gaz metan la suprafata oceanului. Se stie ca pe fundul oceanului sunt stocate cantitati mari de metan, care pot fi eliberate in timpul activitatilor seismice. Gazul ar pluti in sus violent, in bulele mari, si s-ar putea apoi aprinde spontan. Argumente pentru aceasta varianta ar fi: eliberarea unor bule de metan de pe fundul marii a fost observata de mai multe ori si ar explica dimensiunea, pozitia si intensitatea luminilor; un astfel de eveniment a fost vazut si inregistrat, la lumina zilei, de catre piloti care zburau intre Tokio si Alaska pe 9 aprilie 1984, dar ei au vazut doar norul produs, nu si vreo lumina. Se stie ca pe uscat gazul se poate aprinde de la sine, dar metanul pur arde cu o flacara albastra; culoarea rosie ar insemna ca e un alt tip de gaz decat metanul, sau ca el arde cu deficit de oxigen. Problemele cu aceasta teorie sunt ca: nu a fost raportata nicio activitate seismica in acea perioada in zona; la o eruptie de gaz se formeaza un nor pana la 15 km inaltime, dar nu s-a observat nimic asemanator. Van Heijst crede ca ipoteza ar merita totusi sa fie investigata in continuare.
Este util sa citam si cateva randuri adresate lui van Heijst de un ufolog, dupa postarea acestor ipoteze. Dupa ce multumeste pentru partajarea spectaculoaselor fotografii, nota continua spunand:
- Eu personal nu cred ca luati fenomenele OZN suficient de serios. OZN-urile subacvatice " sau OSN-urile (obiecte subacvatice neidentificate), cum mai sunt acestea numite " au fost raportate in paralel cu OZN-urile aeriene, de cand exista astfel de fenomene. Cand un OZN intra in apa devine un OSN, ar putea fi un grup mare de OZN-uri care se aduna sub apa sau chiar un OZN gigant posedand o gama orbitoare de lumini. In locuri cum ar fi largul coastelor insulei Santa Catalina din California sau in largul coastei Cabo Rojo din sud-vestul insulei Puerto Rico au fost vazute multe OSN/OZN-uri. In 1992 a fost o explozie de lumina deasupra portului Santa Catalina si mai multe sute de OZN-uri au aparut din apa si au plecat in zbor. Va rugam sa luati in considerare ca ceea ce ati vazut nu are o explicatie conventionala.