MAGAZIN : OZN-urile survoleaza centrale nucleare franceze? (Autor : DAN D. FARCAS)
(Continuare)
Risc pentru aviatie?
Comisia SIGMA2 este o ramura a 3AF (Asociatia Aeronautica si Astronautica din Franta), o organizatie tehnica, de utilitate publica din sectorul privat, echivalentul aproximativ al Institutului American de Aeronautica si Astronautica din Statele Unite.
Potrivit presedintelui Comisiei SIGMA2, Luc Dini:
- Lucram cu GEIPAN pentru a examina cazurile tip D, cautand explicatii si cauze acolo unde GEIPAN nu poseda expertiza necesara sa investigheze in continuare. Deoarece rolul nostru este neoficial si fara implicare directa in anchetele de teren, ne concentram pe analiza datelor fizice si a masuratorilor dupa terminarea anchetei preliminare.
Potrivit lui Dini, oficialitatile din Chile au tras concluzia ca OZN-urile (numite si Fenomene Aeriene Neidentificate, prescurtat FAN) reprezinta un risc potential pentru aviatie, dar CEFAA nu are nicio componenta destinata analizei, asa cum e SIGMA2. Dini mai zice :
- E un fapt semnificativ, intrucat CEFAA vrea sa mearga dincolo de ancheta si sa incerce sa explice stiintific cauzele fenomenului OZN. In orice caz, SIGMA2 nu doreste doar atat, ci, prin aceasta axa de cooperare a confirmat intentia sa de a dezvolta o retea de expertiza stiintifica si tehnica, sa realizeze studii de caz fizice si sa discute analize tehnice, in Franta, in Europa si in afara Europei.
In mod evident, unul dintre partenerii vizati va fi american, si anume Centrul National de Raportare Aviatica a Fenomenelor Anormale NARCAP (National Aviation Reporting Center on Anomalous Phenomena) din SUA, organizatie stiintifica neguvernamentala, nonprofit, cu care CEFAA a semnat o intelegere de colaborare inca din 25 februarie 2011. De 15 ani, NARCAP evalueaza intalnirile aeriene potential catastrofale, in ciuda faptului ca e subfinantat si nu a avut parte de publicitate.
Colaborarea dintre CEFAA si GEIPAN a inceput in 2013, la Simpozionul pentru investigatii oficiale si stiintifice ale FAN (OZN-uri), de la Greensboro, Carolina de Nord. Atunci, un vorbitor invitat, Jose Lay, oficial CEFAA, s-a intalnit cu Xavier Passot de la GEIPAN, au schimbat informatii si au fost de acord, in principiu, sa inceapa o cooperare formala intre entitatile respective. Acum Lay este increzator ca, fie si fara ajutorul guvernului american, lucrurile vor merge inainte.
Jurnalista americana Leslie Kean, care a jucat un rol-cheie in organizarea conferintei din Greensboro, afirma:
- Stiu, din experienta personala, ca relatia cu alte guverne privind acest aspect este suficient de importanta pentru membrii guvernului SUA, pentru a avea in vedere o noua implicare oficiala in aceasta problema. Faptul ca cele doua agentii de top din lume - una din Europa si alta din America de Sud - isi unesc fortele este extrem de insemnat, si speram ca acest pas inainte va incuraja guvernul nostru sa ia subiectul in serios si sa se alature acestui efort international. Rolul SUA este important pentru ca odata ce SUA este in bord - chiar prin simpla participare a unui membru in staff, pentru a evalua validitatea implicarii SUA - multe alte tari vor dori sa vina in acest bord. Chiar si o fisura in aceasta usa, inchisa acum, ar fi de ajuns pentru a schimba radical imaginea.
- Fine -