MAGAZIN: Spre o cooperare internationala in ufologie (Autor: DAN D. FARCAS)
(Continuare)
O baza de date uriase
O idee personala a colonelului Sanchez a fost crearea unui grup de cercetare care ar putea lucra in toata America Latina, daca ar adera la el mai multe institutii interesate in investigarea fenomenului OZN. Numele grupului este Crifat (Centrul Regional de Investigare a Fenomenelor Aerospatiale si Terestre). Colonelul a vorbit deja despre acest proiect cu prieteni din Brazilia, Argentina si Chile. Un centru regional in America de Sud ar putea colecta informatii cu privire la cazurile OZN si ar putea disemina date intre membrii sai. Ar putea fi creata astfel o mare baza de date, de care sa beneficieze toata lumea.
Beneficiile ar fi numeroase, inclusiv standardizarea procedurilor, pentru "a vorbi aceeasi limba cu privire la anchetele OZN". S-ar obtine informatii mai precise cu privire la forme, culori, manevre, traiectorie, comportament etc. Si s-ar sti daca fenomenul OZN are aceleasi caracteristici in Brazilia, Argentina, Uruguay, Chile etc. Sanchez spune ca a vorbit cu prietenii sai din Peru si Chile - comandantul Julio Chamorro, de la OIFAA si Generalul Ricardo Bermudez, de la CEFAA - si cu privire la organizarea unei reuniuni pentru a promova colaborarea dintre ei in investigarea fenomanului OZN. A discutat, de asemenea, si de modalitatile prin care ar putea fi aduse si alte tari sa li se alature.
Fenomenul OZN este unul global, nu doar brazilian sau uruguayan. Actionand impreuna se vor limpezi mai repede niste concluzii privind natura sa. Aceasta lucrare nu este una civila sau militara, ci un efort pe care fiintele umane ar trebui sa-l faca in comun. Prin urmare - considera Sanchez - avem datoria sa construim impreuna o cale care sa aduca mai multa lumina in acest subiect fascinant. O alta problema este cea a aviatiei civile. A.J. Gevaerd crede ca investigarea evenimentelor aeriene (in particular OZN) civile sau militare ar trebui sa cada in sarcina fortelor aeriene din fiecare tara, asa cum se intampla in Uruguay.
Insa atat Gevaerd cat si Sanchez recunosc ca, desi ar fi ideal sa existe un schimb international de informatii pe aceasta tema, este iluzoriu. Gevaerd a mentionat ca si J.A. Hynek a incercat ceva asemanator, in anii 1980, dar nu a mers. SUA, Rusia, Franta etc., sunt tari implicate intr-o cursa a inarmarilor. Ele ar putea dezvolta vehicule cu o tehnologie inca necunoscuta, pe care oamenii le-ar vedea ca OZN-uri. Schimbul liber de informatii ar putea compromite astfel de experimente militare...