MAGAZIN: Spre o cooperare internationala in ufologie (Autor: DAN D. FARCAS)
(Continuare)
Schimb de informatii
Si cu ocazia asa-numitei "Nopti Oficiale OZN din Brazilia", un caz spectaculos din mai 1986, a existat un schimb de informatii, de data aceasta intre Cridovni si Fortele Aeriene Braziliene. Intrucat in aceeasi perioada au fost aparitii OZN si in Uruguay, Comisia a dorit sa compare datele din Brazilia si Uruguay, in particular, daca ceea ce au vazut pilotii brazilieni a fost la fel cu ce au vazut cei din Uruguay. Rezultatul a fost ca obiectele observate, chiar daca nu erau aceleasi, erau asemanatoare, in ceea ce priveste forma, culorile si stralucirea.
Ocazional exista si schimburi de informatii cu organisme similare din alte tari. De pilda, cu multi ani in urma, Cridovni a solicitat NASA un ajutor privind analiza unor imagini, cu OZN-uri, realizate de catre un martor uruguayan. Nu a primit niciun raspuns. Recent, firma Bigelow Aerospace a solicitat sa vada fisierele din Uruguay, vrand sa stie daca au fost gasite resturi de artefacte OZN care s-ar fi prabusit pe Pamant. Cridovni nu dispunea de asa ceva; dar chiar si daca ar fi dispus, probabil ele nu ar fi putut fi oferite. Firma se pare ca a facut cereri similare si in Brazilia, Argentina si Chile. Cu Centrul pentru Studiul Fenomenelor Aeriene Anormale (CEFAA), a Fortelor Aeriene chiliene (FACH), Cridovni a efectuat o ancheta comuna pe Insula Pastelui, privind o fotografie si un film realizate aici de un uruguayan. Cazul a fost rezolvat, constatandu-se ca "nava spatiala" a fost de fapt o parasuta. Cridovni este in contact si cu Oficiul peruvian de Investigare a Fenomenelor Aeriene Anormale (OIFAA), prin comandantul acestuia Julio Chamorro, cu care au convenit ca schimburile de experienta permit sa vezi lucrurile intr-o perspectiva mai larga.
A existat si un schimb de informatii cu Fortele Aeriene din Brazilia. In 1986, Sanchez, in calitate de controlor de zbor al aviatiei militare din Uruguay, fiind de serviciu, a prins un ecou radar ciudat. A contactat operatorii din Curitiba, Brazilia, pentru a intreba daca stiu de vreo aeronava neanuntata care vine in Uruguay. Posibilitatea a fost respinsa de catre brazilieni, prin urmare s-a considerat ca a fost un "ecou neconventional", dintre cele numite uneori si "OZN-uri monitor".
Sanchez a adaugat ca nu are cunostinta sa existe vreun protocol comun pentru fortele armate de pe continentul sudamerican, sau din alte parti ale lumii, in ceea ce priveste cooperarea pentru evenimente de tip OZN. Poate au fost discutii informale intre comandantii aviatiilor militare, care se intalnesc cu regularitate, dar nimic oficial. Iar cu fortele aeriene din SUA, Rusia, Franta, Anglia etc., nu a existat niciodata niciun schimb de informatii pe aceasta tema.
Colonelul Ariel Sanchez crede ca fiecare forta aeriana din lume ar trebui sa investigheze fenomenul OZN, avand in vedere ca acestea sunt obiecte care zboara peste tot, fara a tine cont de granite. Ar trebui sa fie o obligatie pentru fiecare tara sa vada ce sunt vehiculele neidentificate reperate de radarele lor sau vazute de martori. Aceasta activitate s-ar putea face si in absenta unei comisii ca cea din Uruguay. De fapt, fiecare forta aeriana din lume isi controleaza spatiul aerian propriu si, in consecinta, investigheaza si aparitiile neidentificate. Marea problema este ca majoritatea oamenilor cred ca OZN-urile sunt obiecte extraterestre, prin urmare foarte multi nu le mai iau in serios. Cu toate acestea, cetatenii vad uneori lucruri ciudate pe cer si se duc la autoritati. Cele mai multe aparitii, dupa ce sunt investigate, au o explicatie obisnuita dupa cum se dovedeste.
Acesta este un motiv pentru care e bine sa existe comisii de ancheta, cum este si Cridovni. Doar ele ar putea confirma daca un OZN este chiar inexplicabil. De asemenea, astfel de comisii ar putea sa colecteze informatii si sa faca o investigatie stiintifica a cazurilor neidentificate, pentru a determina natura lor. Este dificil, deoarece lipsesc mereu dovezile palpabile si aceste fenomene nu pot fi reproduse in laborator. In particular, ceea ce nu este reperat sau detectat prin radar nu poate fi investigat.
(Va urma)