MAGAZIN: Spre o cooperare internationala in ufologie (Autor: DAN D. FARCAS)
Intre cazurile OZN examinate de Comisia pentru Primirea si Investigarea Rapoartelor OZN (Cridovni), infiintata in 1979 si subordonata Fortelor Aeriene Uruguayene (FAU), au fost si unele care au necesitat o cooperare internationala. In interviul luat, in 2012, de ufologul brazilian A.J. Gevaerd, colonelul Ariel Sanchez, presedintele Cridovni, a comentat un astfel de caz. In 2007, un avion Lufthansa zbura pe traseul Buenos Aires-Europa prin spatiul aerian uruguayan si brazilian. Cand erau deasupra estuarului Rio de la Plata, pilotii au reperat un obiect care a tasnit in sus cu o viteza foarte mare si a trecut la cativa metri de cabina lor. Echipajul a contactat imediat controlul traficului de la aeroportul Ezeiza, din Buenos Aires. Pilotii s-au gandit ca ar putea fi o racheta si, desigur, faptul a fost raportat si oficial, deoarece amenintase siguranta zborului.
Un alt avion - uruguayan, de data aceasta - a reperat si el acelasi obiect, in timp ce zbura peste Rio de la Plata. Echipajul a descris un obiect mic zburand la o altitudine joasa, care s-a inaltat brusc trecand printre cele doua aeronave, dar mai aproape de avionul Lufthansa. A fost un caz important, care a capatat o publicitate rapida prin intermediul mass-media. Cridovni a inceput imediat o ancheta. Faptul a avut loc in jurul orei patru in zori, atunci cand multi oameni din zonele rurale isi incep deja activitatea lor de zi cu zi. Cei din Colonia del Sacramento (un oras pe malul estuarului La Plata, la 150 km vest de Montevideo), ca si din alte regiuni din Uruguay si Argentina, au spus ca a fost ca si cum un proiectil ar fi trecut intre cele doua aeronave. Printre martorii evenimentului erau cel putin patru profesionisti: pilotii si mecanicii de zbor din avioanele Lufthansa si cel uruguayan.
Sanchez spunea ca a primit, pe cai oficiale raportul Lufthansa si a participat personal la discutiile cu martorii din Colonia. Patru topometri au confirmat ca au vazut din masina lor un obiect la orizont, care apoi s-a inaltat. Topometrii spuneau ca au mai vazut si ceva ca o explozie de lumina care a tasnit in sus mai repede decat obiectul in sine. Asta a sugerat ipoteza ca putea fi treapta a doua a unei rachete, care putea fi trasa de pe un submarin aflat in La Plata. Se mai cunostea un caz similar in Insulele Canare. Ariel Sanchez a raportat faptele imediat comandantului Fortelor Aeriene din Uruguay, care a luat legatura cu omologul sau argentinian (FAA). Acesta a negat categoric posibilitatea sa fi fost o racheta sau un avion secret de inalta performanta din tara sa. In consecinta, spunea Sanchez, comandantului Fortelor Aeriene a contactat pe ministrul Apararii, care, la randul sau, a contactat presedintele republicii Uruguay. In final, Cridovni nu a putut dovedi faptul ca ar fi fost o racheta, un avion de inalta performanta sau orice altceva. Prin urmare, cazul a ramas deschis.
(Va urma)