MAGAZIN: Desecretizarea OZN a fost facuta selectiv (Autor : DAN D. FARCAS)
Ministerul Apararii al Regatului Unit a inchis in 2009 proiectul sau oficial, care dura de peste cincizeci de ani, de cercetare si investigare a fenomenului OZN. Operatia a fost parte a unei actiuni mai largi de reducere a cheltuielilor de aparare. Ufologul american Robert L. Hastings, intr-un comentariu la aceasta decizie, scria ca "aceeasi prestidigitatie a fost folosita, in 1969, si de United States Air Force (USAF) pentru a-si lua din carca publicul american prin inchiderea Proiectului Blue Book. Dupa mai multi ani de la aceasta decizie, dosare guvernamentale din SUA, desecretizate in urma unor cereri facute in virtutea legii libertatii de informare, au dovedit ca alte entitati, inclusiv CIA si NSA, au continuat sa studieze in secret incidentele OZN legate de securitatea nationala americana. Sper ca publicul britanic nu va fi inselat printr-un asemenea siretlic".
Intr-un articol din 2013, tot Hastings a adaugat ca Biroul de Investigatii Speciale (AFOSI) al USAF a fost, de asemenea, implicat in investigarea unor cazuri OZN "sensibile", fapt care nu a fost mentionat de Pentagon atunci cand a facut anuntul sau de inchidere a proiectului Blue Book.
In cei cinci ani care au trecut de la inchiderea proiectului britanic, au fost desecretizate o multime de documente si au aparut si marturii privind incidente deosebit de serioase. Intre acestea pot fi citate celebrele aparitii din Rendlesham Forest, in decembrie 1980, confirmandu-se faptul ca un OZN a fost intr-adevar urmarit cu acea ocazie de ambele radare britanice si americane din zona.
Hastings sustine totusi ca ceea ce a facut de fapt Ministerul Apararii al Regatului Unit a fost o declasificare selectiva, doar a fisierelor OZN de nivel scazut, continand in general documente banale. Ele au fost eliberate catre mass-media cu mult tam-tam, in timp ce fisierele foarte sensibile continua sa fie tinute departe de ochii publicului. Operatia este numita de profesionistii manipularilor "spin" (rotire). Scopul acestei tactici de propaganda a fost sa prezinte realitatea deformat, astfel incat sa para ca interesul oficialitatilor in privinta fenomenului OZN este minim, daca nu chiar inexistent.
Ca raspuns la o intrebare a lui Hastings, Nick Pope, care a lucrat pentru Ministerul Apararii din Marea Britanie timp de 21 de ani, din care trei nemijlocit pentru proiectul OZN, a confirmat ca toate documentele desecretizate, inainte de a trece la Arhivele Nationale, au fost revizuite de catre functionari ai Ministerului Apararii (acesta este unul dintre motivele pentru care programul de desecretizare a durat cinci ani). Prin aceasta operatie o multime de documente au fost "redactate", stergandu-se informatiile care raman in continuare secrete, alte documente fiind retinute in intregime. In afara de aceasta, cateva dintre cele mai interesante fisiere, documente, filme si fotografii au fost declarate de Ministerul Apararii ca "distruse accidental" sau "pierdute". Tot Nick Pope se intreba, intr-un articol din 2014, daca ministerul si-a pierdut cu adevarat interesul fata de OZN-uri, sau daca sunt inca in curs investigatii secrete, in spatele usilor inchise?
(Va urma)