Pe site-ul ASAFAN ROMANIA a aparut un text despre o noua carte, OZN-uri deasupra Romaniei.
La inceputul lunii noiembrie 2017 a aparut, la editura Lifestyle, parte a Grupului Editorial Trei, in colectia Trebuie sa stii, coordonata de Constantin Dumitru-Palcus, cartea OZN-URI DEASUPRA ROMANIEI de Dan D. Farcas. Ea este versiunea romaneasca, realizata de autor, a originalului in limba engleza UFOs over Romania, aparuta in 2016, la Editura Flying Disk Press, din Anglia.
Cartea contine o selectie a celor mai importante cazuri OZN de pe teritoriul Romaniei, incepand cu semnalari din cronici si picturi bisericesti si pana in zilele noastre. S-a acordat o importanta egala diverselor tipuri asimilate acestui fenomen, incepand cu obiecte sau lumini care nu pot fi identificate, inclusiv fotografii sau filme, pana la cazuri militare, mai ales ale unor aviatori. Sunt expuse mai multe intalniri cu fiinte venite cu vehicule neidentificate, sau aparute de nicaieri. Sunt incluse posibile rapiri si foarte interesante cazuri mixte in care apar personaje folclorice, religioase sau aparent din alte lumi. Cartea - destinata initial cititorilor anglofoni - este si o istorie a ufologiei romanesti, cu principalele persoane implicate, organizatii, reviste si carti. De asemenea in ultimul capitol se fac importante consideratii metodologice si se discuta o ipoteza privind posibilele explicatii ale fenomenului. Versiunea englezeasca a obtinut numeroase aprecieri pozitive. Una dintre acestea este si cea a lui Nick Pope, seful proiectului OZN al Ministerului Apararii din Regatul Unit (1991-1994):
- O carte extraordinara, continand o multitudine de deatalii fascinante asupra unui mare numar de cazuri, de la observatii facute de piloti, pana la intalniri cu entitati extraterestre. Bogatia detaliilor o face valoroasa pentru oricine e interesat de acest domeniu.
John Hanson, editor/autor al seriei de volume Haunted Skies din Marea Britanie:
- O lectura esențiala pentru pasionații de acest subiect. O carte bine documentata, care evidențiaza importanța observațiilor OZN, petrecute de-a lungul istoriei Romaniei si nerelatate pana in prezent.
Cartea isi propune ca prim obiectiv prezentarea unei selecții reprezentative a observațiilor si intalnirilor de tip OZN din Romania, din secolul al XVI-lea pana in prezent. Apoi, include o istorie a ufologiei din țara noastra, prezentand si personalitațile din acest domeniu, care au cules si examinat cea mai mare parte a cazurilor selectate. A treia parte a lucrarii este o incercare de a ințelege ce se intampla in spatele fenomenului OZN, in general, ilustrata foarte bine de cazurile romanesti si evidențiind inrudirile cu evenimente folclorice, religioase, paranormale etc. In final, autorul expune si o ipoteza personala, pentru a explica cele observate, dincolo de simplismul cliseelor promovate in prezent in mediile de informare.
Nascut in 1940 la Resita, Dan D. Farcas este licentiat in matematica si fizica si are doctorat in matematica si calculatoare. In 1993 a fost ales membru titular al Academiei de Stiinte Medicale din Romania. Din 2011 este presedintele Asociatiei pentru Studiul Fenomenelor Aerospatiale Neidentificate (ASFAN) din Romania. A publicat peste 25 de carti (de informatica, filosofia cunoasterii, despre extraterestri, OZN-uri etc.) si peste 1200 de articole, participand, de asemenea, la multe emisiuni radio si TV.Cartea a avut o lansare pe 6 decembrie, la ora 18.30 la libraria Humanitas de pe bd.Elisabeta din Bucuresti. Cartea se gaseste in librariile mai importante, la distribuitori on-line sau poate fi comandata pe site-ul editurii: lifestylepublishing.ro/carte/dan-d-farcas-ozn-uri-deasupra-romaniei/2327/