MAGAZIN: Armata din Chile ia in serios fenomenul OZN (Autor: DAN D. FARCAS)
Pe data de 3 septembrie 2012, in jurul orei 19:45, un paramedic si un tehnician medical de la urgente au oprit pentru a alimenta o ambulanta a Spitalului Fortelor Aeriene de la pompa de carburant aflata pe teritoriul prestigioasei Academii a Aviatiei de Razboi (Academia de Guerra Aerea) din Santiago, Chile, institutie care ofera cursuri de formare pentru ofiterii de rang inalt ai fortelor aeriene. Cei doi erau asistati de un sergent, responsabil cu supravegherea securitatii instalatiei. Dintr-o data, toti 3 au observat 5 lumini venind peste muntii Anzi dinspre nord-est, intr-o formatiune orizontala, si deplasandu-se in directia Academiei.
La inceput, ei au crezut ca trebuie sa fie elicoptere care fac exercitii pentru o parada militara anuala care urma sa aiba loc la sfarsitul lunii. Dar pe masura ce luminile se aproapiau, sergentul, care avea o vechime de 27 de ani in Fortele Aeriene, si-a dat seama ca nu erau elicoptere. Obiectele nu faceau niciun sunet si erau in mod clar foarte neobisnuite. Speriat, sergentul a fugit spre postul de paza de la intrarea principala si a strigat pe nume militarul care era in ghereta. Cei doi de pe ambulanta, ramasi pe loc, si-au scos fiecare telefoanele mobile si au inceput sa filmeze ciudata formatiune.
Luminile au coborat apoi si mai aproape de sediul Academiei, si, urmarite de cei 3 martori, si-au modificat formatia de la o linie dreapta, la inceput la un triunghi, apoi la un cerc. Fenomenul s-a retras apoi din nou spre munti si a disparut din vedere.
Un general pensionar din aviatia militara, care s-a intamplat sa se opreasca la Academie la 5 minute dupa incident, a intalnit un sergent foarte agitat. Generalul a raportat in scris ca sergentul l-a intrebat:
- Ati vazut luminile, domnule General? Au fost chiar aici, deasupra Academiei 5 OZN-uri, de culoare rosie, aici, chiar deasupra noastra. Domnule General, am crezut ca unul dintre ele avea de gand sa aterizeze aici!
Lumini peste munti
In dimineata urmatoare, directorul Academiei l-a sunat pe Generalul Ricardo Bermudez (director al Comisiei pentru Studiul Fenomenelor Aeriene Anormale - CEFAA - din cadrul Directiei Generale a Aviatiei Civile din Chile, organismul guvernamental infiintat pentru astfel de situatii). I-a spus ca a sosit la fata locului cu cincisprezece minute dupa incident.
- Sergentul se comporta ca cineva care a vazut ceva foarte ciudat, i-a relatat directorul lui Bermudez.
Sergentul a mai spus ca nu a crezut in aceste lucruri pana nu le-a vazut el insusi. Toti cei trei martori, ca si alte persoane implicate, au dorit sa-si pastreze anonimatul, pentru a se proteja de comentarii neplacute.
Fortele Aeriene si Armata terestra au numit, fiecare, cate un psiholog, pentru a evalua martorii a doua zi dupa eveniment. Concluzia a fost ca cei in cauza erau normali, de incredere, dar au fost supusi in mod clar unui stres puternic. Sergentul a fost caracterizat drept rezervat, coerent si rational.
Pe parcursul anchetei, generalul Bermudez a inteles, odata in plus, de ce a fost sergentul atat de puternic afectat. Acesta i-a spus generalului ca, e adevarat, fusese ingrijorat de faptul ca fenomenul neidentificat va ateriza, intrucat parea sa fie foarte aproape. Dar nu a fost doar aceasta teama. Dupa ce vazuse cele 5 lumini, apropiindu-se intr-o formatiune orizontala, el a vazut si o nava.
- Nu era un avion sau un elicopter; nu avea aripi, palete sau turbine pentru a se sustine in aer, a spus el.
- Am vazut o forma ovala, ca un submarin. Partea de sus avea hublouri, prin care iesea lumina si avea o cupola sau ceva de genul acesta. Mi-a luat 10 secunde sa strig la oamenii care erau cu mine. Toti 3 am inceput sa fugim, inclusiv cei care inregistrau cu telefoanele lor mobile. Eu m-am dus spre ghereta paznicului, pentru a-l avertiza. Sergentul a mai spus ca luminile erau rosii si se invarteau rapid schimbandu-se in diferite formatii chiar deasupra Academiei.
(Va urma)