DESCOPERA.ro: 5 mari enigme ale planetei Pamant
O studiem de mii de ani si, totusi, cat de departe suntem de a o cunoaste! Multe dintre cele ce tin de ea sunt mistere suparator de longevive. Cu tehnologia noastra avansata - cu ajutorul careia privim Pamantul in detalii marunte de la sute de kilometri departare, mergem de-a dreptul pe Luna ca sa o studiem la fata locului, masuram lucruri infinitezimal de mici ori colosal de mari - cercetam neobositi planeta, in nadejdea de a-i descifra secretele. Si, daca multe dintre sperantele noastre de a o cunoaste s-au indeplinit - ceea ce ne indreptateste sa speram si sa cercetam in continuare - mai sunt destule lucruri care, chiar in secolul XXI, scapa intelegerii noastre si raman pietre de incercare in stiinte, asa avansate cum sunt acestea azi. Iata 5 dintre "enigmele" Terrei - trasaturi neexplicate, aspecte nelamurite complet, in privinta carora avem, deocamdata, doar ipoteze, nu si certitudini.
Pamantul s-a format acum 4,54 miliarde de ani, arata calculele oamenilor de stiinta, care au ajus la aceasta concluzie analizand cele mai vechi roci terestre pe care le-au putut gasi, precum si cei mai vechi meteoriti cazuti pe Pamant (pornind de la ideea ca Pamantul si meteoritii s-au format in acelasi timp, atunci cand s-a format Sistemul Solar, prin agregarea materiei solide existente in jurul Soarelui.) De atunci, planeta insasi - structura ei interna, atmosfera ei si particularitatea ei cea mai uimitoare, viata - precum si corpurile ceresti de pe orbita ei, au trecut prin nenumarate prefaceri. Iar unele dintre aspectele acestei evolutii ne-au ramas pana azi necunoscute.
De unde a venit apa?
Unii dintre oamenii de stiinta cred ca, atunci cand s-a format, Pamantul era o planeta uscata, uscata de tot, fara pic de apa in structura ei.
Cum s-a ajuns la bogatia de apa de azi, care sustine intreaga viata a planetei? Cantitatea de apa a crescut, desigur, treptat, de-a lungul timpului - si exista mai multi factori care ar fi putut contribui la aceasta "imbogatire" in apa - dar cum a fost la inceput de tot? Din cauza ca nu exista dovezi geologice suficiente datand din aceasta perioada de inceput, nu stim cu precizie cum si-a capatat Pamantul apa. A fost elaborata, la un moment dat, o ipoteza conform careia apa ar fi venit din spatiu, adusa de comete (care sunt formate in mare parte din gheata), dar analize ulterioare specifice si detaliate - masurarea proportiei izotopilor hidrogenului in apa oceanului planetar si in gheata cometelor - au dat rezultate care contrazic aceasta ipoteza: apa din comete nu e la fel cu cea de pe Terra.
O ipoteza noua aduce in prim-plan o alta categorie de obiecte spatiale, chondritele carbonacee(unul dintre tipurile de meteoriti ce pot fi gasite pe Pamant), sugerand totodata ca, spre deosebire de convingerea stiintifica mentionata la inceput, Pamantul s-ar fi "nascut" cu ceva apa in el. (Nu apa asa cum o vedem noi azi in rauri si lacuri, ci molecule de apa care intrau in compozitia materiei solide din care erau alcatuite fragmentele de materie care, prin agregare, au format Pamantul.) Analizele rocilor selenare, ale chondritelor carbonacee si ale rocilor de pe Terra arata ca apa din aceste 3 tipuri de materiale are o origine comuna. Descoperirea sprijina o teorie recenta si originala, conform careia, candva, uriasul Jupiter, a cincea planeta de la Soare (si cea mai mare din Sistemul Solar), s-ar fi miscat un pic de la locul sau, adica, la un moment dat, la inceputurile formarii Sistemului Solar, si-ar fi modificat temporar orbita. Aceasta "migratie" ar fi destabilizat orbitele unor obiecte spatiale din centura de asteroizi, aflata intre orbita lui Marte si cea a lui Jupiter. Rocile spatiale din aceasta regiune ar fi fost impinse spre interiorul Sistemului Solar si unele dintreele, bogate in apa, ar fi ajuns astfel sa intre in componenta Pamantului. E o viziune deosebit de interesanta, inca prea noua pentru a fi pe deplin acceptata si care mai trebuie verificata, urmand sa fie confirmata sau infirmata de studii ulterioare.