Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o declaratie politica cu titlul: "17 octombrie - Ziua Internationala a Eradicarii Saraciei", pe care o puteti citi in continuare.

De mai bine de 20 de ani, Organizatia Natiunilor Unite a recunoscut ziua de 17 octombrie drept "Ziua Internationala a Eradicarii Saraciei". In plan international, eforturile in lupta impotriva acestei boli sociale se multiplica de la an la an. La nivel continental, Uniunea Europeana lupta pentru eradicarea saraciei prin Fondul Social European, destinat sprijinirii ocuparii fortei de munca, luptei impotriva saraciei si promovarii incluziunii sociale.
Acest instrument structural investeste direct in competentele cetatenilor si urmareste imbunatatirea valorii lor pe piata fortei de munca. Cu toate acestea, unii dintre cei mai vulnerabili cetateni, cei care sunt afectati de forme extreme de saracie, sunt prea departe de piata muncii ca sa beneficieze de masurile de incluziune sociala finantate din Fondul social european.
De aceea au fost create programe speciale pentru persoanele defavorizate, precum Programul Uniunii Europene de distribuire a produselor alimentare catre cele mai defavorizate persoane. Acesta a devenit inca din 1987 o sursa importanta de aprovizionare pentru organizatiile care lucreaza in contact direct cu cele mai defavorizate persoane, oferindu-le alimente. In prezent, acesta distribuie aproximativ 500 000 de tone de produse alimentare pe an in beneficiul persoanelor defavorizate.
In tara noastra, chiar zilele trecute au fost distribuite alimente persoanelor fara venituri sau cu venituri extrem de mici, precum si celor cu dizabilitati. Din pacate insa, acest ajutor alimentar dat categoriilor defavorizate s-a concretizat intr-un exemplu de incalcarea a unor drepturi umane fundamentale, precum dreptul la onoare si demnitate umana.
Este oare normal ca, pe de o parte, sa se aloce alimente pentru persoanele foarte sarace, dar, pe de alta parte, sa fie ele nevoite sa stea la cozi interminabile, in conditii necivilizate? Unde se trage linia intre ce drepturi respectam si cand? Drepturile umane trebuie respectate in intregime, pastrand mereu in minte ideea valorii constiintei umane.
Astfel, aceste fonduri europene ce asigura distribuirea alimentelor catre categorii defavorizate trebuie folosite in spiritul respectarii legislatiei europene. Or, Carta Europeana a Drepturilor Omului, inclusa in Tratatul de la Lisabona, intrat in vigoare la 1 decembrie 2009, mentioneaza expres, in chiar primul articol al primului capitol, inviolabilitatea demnitatii umane. In plus, statueaza respectarea si protejarea ei.
Demnitatea umana nu este doar un drept fundamental, ea constituie insasi baza reala a drepturilor fundamentale. Se stipuleaza foarte clar ca toate drepturile enuntate in Carta trebuie folosite in concordanta cu demnitatea umana, acest fapt impunand respectarea ei chiar si in situatia restrictionarii unor drepturi. Dreptul la demnitatea umana recunoaste in mod intrinsec valoarea egala a fiintelor umane. Fiecare fiinta umana are o valoare, indiferent de sex, rasa, etnie, origine sociala, varsta, dizabilitate etc.
In aceste conditii, supunerea unor persoane sa stea la cozi interminabile constituie tratament degradant. Au fost surprinse imagini clare in numeroase orase mari ale tarii, inclusiv in Bucuresti, cu persoane batrane, cu persoane avand dificultati fizice, toate stand cu o zi inainte la cozi in centrele de distribuire a alimentelor.
Oferirea unui ajutor alimentar, pe de o parte si, pe de alta parte, supunerea la tratamente sub demnitatea umana, este de o gravitate severa. Orice initiativa de ajutorare a persoanelor defavorizate trebuie sa fie pe viitor organizata in asa fel incat sa nu mai aduca prejudicii demnitatii umane, caci aceasta este insasi baza societatii noastre.
Actiunile de ajutorare se pot desfasura cu siguranta si in conditii decente, intr-un mod organizat. Consider ca insusi modul de distribuire ar trebui schimbat, caci e absurd de-a dreptul sa pui persoane cu dizabilitati fizice ori varstnici sa care zeci de kilograme de alimente din centrul respectiv pana la domiciliu. Ar trebui asadar gasita o solutie, precum aceea de a distribui direct la domiciliu produsele alocate fiecarei persoane din segmentul vizat. In acest fel, societate ar arata ca onoreaza cu adevarat demnitatea umana, aceasta nemaifiind o simpla notiune incalcata cu fiecare ocazie.