stiripesurse.ro : 9 din 10 elevi au optat pentru religie la scoala (Autor : Cristi Selaru)
Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS) a centralizat situatia preliminara a optiunilor exprimate de elevi sau de parintii/reprezentantii legali ai acestora privind participarea la ora de religie, in conformitate cu prevederile Deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 669/12.11.2014.
Datele inregistrate in sistem pana vineri, 6 martie, ora 18:00, indica faptul ca, la nivelul intregii tari, au fost introduse 2.123.685 de cereri, reprezentand 89,75% din totalul celor 2.366.086 de elevi eligibili sa formuleze cereri pentru a lua parte la ora de religie.
Reamintim ca prin Decizia nr. 669/12.11.2014 emisa de Curtea Constitutionala a Romaniei, a fost admisa exceptia de neconstitutionalitate ridicata in legatura cu prevederile art. 18 alin. (2), teza intai din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 ('La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie') si s-a constatat ca dispozitiile acesteia sunt neconstitutionale.
In motivarea deciziei, se arata ca manifestarea libera a optiunilor implica in mod necesar initiativa proprie a persoanei in sensul frecventarii disciplinei religie si nu consimtirea tacita sau refuzul expres. In sensul acestei decizii, elevilor majori si parintilor/reprezentantilor legali ai elevilor minori li s-a oferit posibilitatea de a solicita participarea la orele de religie.
Printr-o nota transmisa in data de 16 februarie, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice a informat elevii si parintii/reprezentantii legali ai acestora cu privire la prevederile legale privind participarea la orele de religie in virtutea deciziei CCR, precum si cu privire la faptul ca, in situatia in care doresc sa isi exercite dreptul constitutional de a participa la aceste ore, conform confesiunii proprii, trebuie sa solicite acest lucru unitatii de invatamant.
Unul dintre motivele pentru care MECS a stabilit data de 6 martie 2015 ca termen-limita pentru colectarea optiunilor de a studia disciplina religie, este si faptul ca pe 9 martie se implinesc cele 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale, data incepand de la care prevederea declarata neconstitutionala isi inceteaza efectele juridice.
Un alt motiv este ca, in ceea ce priveste anul scolar 2015-2016, stabilirea disciplinelor optionale se face in aceasta perioada. In baza caracterului optional al participarii la studiul disciplinei religie, a nevoii de a prefigura necesarul de cadre didactice pentru aceasta disciplina si a obligatiei MECS de a asigura necesarul de personal didactic prin scoaterea la concurs a catedrelor vacante, optiunile pentru participarea la orele de Religie din anul scolar viitor trebuiau facute in aceasta perioada.
In masura in care elevii majori sau parintii/reprezentanti legali ai elevilor minori doresc sa opteze pentru participarea la ora de religie dupa data de 6 martie, precizam ca acest lucru este posibil, in conformitate cu prevederile legale ce statueaza exercitarea acestui drept.