MAGAZIN : Ecouri in urma desecretizarii arhivelor britanice (Autor: DAN D. FARCAS)

Asa cum am mai avut ocazia sa scriem pe aceasta pagina a revistei Magazin, pe 20 iunie 2013, s-a incheiat publicarea celei de a zecea si ultime transe din documentele OZN ale Ministerului Apararii al Regatului Unit. Prin aceasta operatie, desecretizarea tuturor documentelor britanice OZN se considera incheiata. In urma acestui anunt au fost bineinteles numeroase comentarii. O parte dintre ele le-am prezentat aici. Dintre cele aparute ulterior, citam mai jos cateva opinii ale ufologului francez Gerard Lebat. Pozitia oficiala a guvernului britanic in privinta fenomenului OZN a fost rezumata clar in 2009, cand a fost inchis biroul destinat examinarii cazurilor semnalate. Ea stipula, intre altele, ca: nu s-au obtinut dovezi despre originea extraterestra a OZN-urilor si ca "OZN-urile" nu s-au dovedit a fi o amenintare militara la securitatea Marii Britanii.
Niste constatari ca cele de mai sus nu pot satisface curiozitatea publica, mai ales in conditiile in care se stie ca Biroul avusese pana atunci o singura linie telefonica la dispozitia publicului si nu a avut resurse pentru a realiza o abordare cuprinzatoare stiintifica a fenomenului. Este usor sa punem toate observatiile numai pe seama "felinarelor thailandeze", dar nu vom rezolva astfel procentul de cazuri pentru care nu exista explicatie. Si multi ufologi din Marea Britanie contesta aceste concluzii - spune Lebat - adaugand ca metodele folosite de Ministerul Apararii sunt departe de cele utilizate in Franta, unde grupul GEIPAN, organism oficial care depinde de CNES (subordonat ministerelor apararii si cercetarii, echivalentul francez al NASA), ca si alti ufologi efectueaza o activitate stiintifica serioasa asupra catorva sute de cazuri anual, care sunt clasificate si dintre care un anumit numar raman neidentificate. Dar chiar daca ar exista doar un singur caz neidentificat, si inca ar merita sa-l studiem, cu toata atentia. Pare evident - spune Lebat - ca, daca eventualele civilizatii extraterestre ne viziteaza, aceasta nu se intampla zilnic. De aici raritatea cazurilor interesante, acelea care ne obliga la o anumita prudenta. Ar fi prea simplu, intr-un domeniu atat de sensibil sa tragem concluzii ca cele din Marea Britanie.

Comentarii nebuloase

Desigur, nu se poate dovedi ca aceste "OZN-uri" vin dintr-o alta lume, dar de aici e o distanta mare pana la a spune ca ele nu reprezinta o amenintare pentru securitatea unei tari. Nu ne putem permite in acest domeniu sa reactionam doar atunci cand se petrece catastrofa. Supravegherea si studiul fenomenului OZN sunt o necesitate pentru fiecare mare natiune. Nu cunoastem originea lui, nu am fost in masura sa capturam vreuna dintre navele lor, cu toate ca au fost trimise avioane militare in directia lor. Au fost vazute pe radarele noastre. Fenomenul este prezent de zeci de ani si noi tot n-am ajuns sa-l intelegem. Evident, in acest caz este mai usor sa negam existenta lui, ori riscurile pe care le poate el prezenta pentru planeta noastra - spune Gerard Lebat - prin urmare continuarea studierii acestei probleme este utila; un anumit numar de tari au inteles aceasta, din moment ce au creat agentii civile sau militare pentru a-i urmari evolutia.