Program de contabilitate ilicit la Ministerul Sanatatii (Autori: Magda Marincovici, Petru Zoltan)

La MS s-a constituit o comisie de sanctionare a directorului Directiei Contabilitate si Patrimoniu
Corpul de control al primului-ministru va sesiza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in legatura cu operatiunile sau actele ilicite constatate in urma controlului la Ministerul Sanatatii, care pot intruni elementele constitutive ale unei infractiuni, privind incheierea si derularea contractului intre MS si SC Adi Com Soft SRL, avand ca obiect furnizarea unui program de contabilitate.
MS precizeaza ca a primit Raportul de Control derulat de catre Corpul de Control al Primului Ministru si a dispus constituirea unei comisii de sanctionare a directorului Directiei Contabilitate si Patrimoniu.

Protocolul dintre MS si SC ADI Com Soft SRL

Intr-un comunicat, Ministerul Sanatatii subliniaza ca, in data de 23.05.2012, s-a incheiat un contract intre MS si SC ADI Com Soft SRL, care a avut ca obiect furnizarea de catre agentul economic a unui program informatic de contabilitate la pretul de 78.120 RON destinat activitatii proprii a Ordonatorului principal de credite, fiind utilizat la nivel central.
In acelasi comunicat, MS mentioneaza ca, la 15.02.2013, MS si SC ADI Com Soft SRL au incheiat un Protocol, prin care societatea punea la dispozitia institutiilor publice din subordinea MS, cu titlu gratuit, un program informatic de contabilitate. In continutul acestui document nu au fost cuprinse prevederi referitoare la conditiile concrete in care urmau sa fie utilizate licentele transmise cu titlu gratuit.
Raportul Corpului de Control arata ca, desi SC ADI Com Soft SRL a propus initial incheierea unor contracte de mentenanta cu institutiile publice din subordinea MS, ministrul Eugen Nicolaescu nu si-a exprimat acordul cu privire la aceasta propunere, intrucat Protocolul incheiat in data de 15.02.2013 nu a cuprins clauze referitoare la incheierea contractelor de mentenanta.
Cu toate acestea, directorul Directiei de Contabilitate si Patrimoniu, Georgeta Bumbac, a transmis catre toate institutiile din subordinea MS adresa nr 17693/15.03.2013, prin care preciza ca "MS a luat decizia adoptarii unui sistem unitar de contabilitate la nivelul intregii structuri".
Raportul Corpului de Control al Primului Ministru arata ca in mai multe situatii s-a depasit cadrul stabilit prin Protocolul din 15.02.2013. Astfel, conducerea MS nu a luat o decizie in sensul adoptarii "unui sistem unitar de contabilitate la nivelul intregii structuri", intrucat prin semnarea Protocolului a fost de acord doar cu primirea cu titlu gratuit a 300 de licente, lasand la latitudinea fiecarei institutii optiunea de a utiliza sau de a nu utiliza aceste licente. Iar in Protocol nu se fac referiri la conditiile de utilizare a licentelor. De asemenea, Protocolul nu prevede clauze referitoare la obligatia institutiilor publice subordonate MS de a incheia contracte de mentenanta cu aceasta societate.
Societatea Adi Com Soft are sediul la marginea satului Bradu, care apartine administrativ de orasul Avrig, judetul Sibiu. In acte, firma este patronata si administrata de Maria Prund, iar director general este sotul ei, Ioan Prund. Potrivit datelor de la finante, firma a avut in 2010 o cifra de afaceri de peste 10 milioane lei si un profit de net de aproape 3,2 milioane lei.
In raportul corpului de control al premierului se precizeaza ca fapta directorului Directiei Contabilitate si Patrimoniu din MS, Georgeta Bumbac, ar putea constitui obiectul material al infractiunii de fals intelectual prevazut la art. 289 Cod Penal. MS a anuntat ca a constituit o comisie de sanctionare administrativa a directorului Georgeta Bumbac.
In raportul corpului de control al premierului se precizeaza ca fapta directorului Directiei Contabilitate si Patrimoniu din MS, Georgeta Bumbac, ar putea constitui obiectul material al infractiunii de fals intelectual prevazut la art. 289 Cod Penal.