Magda Marincovici (Jurnalul National): Ebola bate cifrele OMS
In Spania, un pacient suspect de infectare cu virusul ucigas asteapta rezultatele analizelor pentru clarificarea diagnosticului
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca nu toate cazurile de Ebola sunt declarate, existand teama ca epidemia va fi greu de tinut sub control, cu consecinte majore, in special economice, in tarile sarace. Evident, se pune intrebarea daca statisticile OMS sunt credibile. Probabil, ele sunt orientative daca tinem seama de ceea ce OMS recunoaste, pe baza informatiilor personalului din tarile africane bantuite de virusul Ebola, ca numarul cazurilor raportate si numarul mortilor sunt mult subestimate comparativ cu amploarea epidemiei.
Joanne Liu, director in cadrul organizatiei Medeci fara frontiere, spune ca viteza cu care se raspandeste epidemia depaseste capacitatea noastra de a-i face fata. De altfel, tarile afectate de virusul Eboa au admis faptul ca nu pot controla situatia. 'A stapani o boala de gravitatea Ebolei presupune o echipa specializata de clinicieni si de infirmiere de care tara nu dispune, marturiseste dr. Brima Kargbo, seful serviciilor medicale din Sierra Leone, una dintre tarile puternic afectata de epidemia Ebola. Pentru a limita riscurile, ministrul kenian al sanatatii, James Macharia, a anuntat oficial suspendarea temporara a intrarii in Kenya a pasagerilor veniti din Sierra Leone, Guineea si Liberia, tarile africane unde Ebola face victime.
OMS face apel la ajutor international si indica exemplul centrelor americane de control si preventie a bolilor din SUA care vor echipa tarile din Africa de Vest, unde epidemia Ebola este activa, cu calculatoare. Acestea vor permite autoritatilor sa aiba o viziune, in timp real, asupra evolutiei acestei infectii. De asemenea, aceste tari trebuie sa fie capabile sa aduca la zi 'harta' zonelor afectate si necesarul logistic. Pentru ca, potrivit, specialistilor, actuala epidemie Ebola nu bate in retragere, dimpotriva, va continua intre 3-6 luni.
In Spania, o persoana se afla internata intr-un spital din Alicante, cu suspiciunea de infectare cu virusul Ebola. Este primul caz, dupa decesul misionarului spaniol repatriat in Madrid la 7 august, internat intr-un spital specializat, comunicat de autoritatile sanitare spaniole. Din comunicatul oficial, se stie ca pacientul este internat la Spitalul Sain Jean din Alicante si ca este intr-o stare clinica stabila, intr-o zona izolata. Se pare ca simptomele clinice si epidemiologice corespund infectiei cu virusul Ebola.
Surse din spitalul din Alicante spun ca, in urmatoarele zile, medicii vor fi in posesia rezultatelor analizelor necesare clarificarii diagnosticului. Exact ca in cazul pacientului de la Ploiesti suspectat de infectare cu virusul Ebola si in regiunea spaniola Valence a fost activat protocolul prevazut in asemenea situatii.
Miercurea trecuta, a fost incinerat preotul spaniol Miguel Pajares, primul decedat european din cauza virusului Ebola. Preotul era misionar in Liberia, unde s-a infectat cu virusul Ebola. El a fost repatriat in Spania si i s-a administrat un ser experimental american care, din pacate, nu a dat rezultate. Specialistii au trecut peste autopsie, iar camera unde a fost izolat misionarul spaniol a fost dezinfectata pentru a se evita propagarea unui virus extrem de virulent contra caruia, la ora actuala, nu avem un vaccin. OMS reaminteste ca virusul Ebola, comparativ cu virusurile gripale sau bacilul tuberculozei, nu se transmite prin aer, ci prin contact direct cu lichidele biologice ale unei persoane bolnave. In ultimul buletin al OMS (13 august a.c.), sunt mentionate 1.975 de cazuri de Ebola, din care 1.069 de decese.