Avertismentul OMS: ce riscati daca vorbiti prea mult la telefon

Nu exagerati cu igiena, ori convorbirile telefonice si nu va autoadministrati medicatie in interiorul urechii. OMS spune ca jumatate dintre hipoacuzicii din lume ar fi auzit perfect daca ar fi respectat cateva reguli corecte de igiena.
Va doare urechea? Atunci reduceti convorbirile telefonice, nu va autoadministrati terapii de tot felul si nici nu exagerati cu igiena.
Si, mai ales, mergeti la medic. Automedicatia determina unele dintre cele mai severe complicatii.
Va doare urechea? Nu aveti niciun motiv sa puneti in conductul auditiv leacuri babesti, spre exemplu ulei incalzit. Aceasta chiar daca o oarece caldura calmeaza durerea. Nici alcoolul nu e potrivit, chiar daca alcoolul degaja caldura. Daca va doare urechea, mergeti la medic.
Doctor Adina Popescu, medic primar ORL: "Leacurile babesti duc pana la urma la tot felul de "nebunii", la forme grave de otita externa grav si medie-acuta supurata, care necesita spitalizare si tratamentul ulterioare indelungate."
O alta situatie care impune consult de specialitate este aceasta:
Doctor Mura Hainarosie, medic specialist ORL: "Urechea nu curge. In mod normal, nu are ce sa curga din ureche. Cand curge urechea, in mod normal trebuie mers la doctor. Infectie, dupa infectie, dupa infectie inseamna otitacronica cu scadere de auz."
Nu se aministreaza nici medicamente la sfatul farmacistului fara sa aveti un diagnostic corect. Motivele sunt aceleasi. Pe de alta parte, evitati sa introduceti pe canalul auditiv betisoare de urechi, jetul dusului sau orice alt corp strain.
"Nu este indicat a se baga nimic in ureche, pentru ca urechea are o capacitate fiziologica de a se curata prin structurile ciliare care exista in conductul extern, din ureche externa", explica doctorul Adina Popescu, medic primar ORL.
Acestea imping in afara toate impuritatile. In plus, cerumenul are un rol de protectie.
Pe de alta parte, daca aveti un disconfort la nivelul urechii, nu stati ore in sir la telefon.Telefonul creeaza o presiune negativa care amplifica disconfortul. Organizatia Mondiala a Sanatatii certifica faptul ca, la nivel mondial, exista 360 de milioane de hipoacuzici. Specialistii spun ca jumatate dintre acestia ar fi auzit normal daca respectau regulile de igiena mentionate.

Sursa: it.bzi.ro