AMOSNEWS : Punctul pe Y. Doua blaturi (Autor : OCTAVIAN ANDRONIC)

Nici nu se putea o prefata mai reusita la ce s-a intamplat luni la Inalta Curte, decat meciul de duminica dintre echipa baciului machedon din Pipera si cea a machedonului din Constanta: Blat cu B, L, A si T mare! Blatul din Ghencea l-a salvat pe finul Gica de la retrogradare, iar cel de la Inalta Curte i-a facut aproape scapati pe cei 8 lupi de paza ai turmelor de mioare cu crampoane, de iminenta custii cu zabrele.
Probabil ca va veti intreba: ce fel de blat e cel de la Curte? Unul cat se poate de clar: in loc sa marcheze din pozitii clare, judecatorii s-au facut ca nu vad poarta si ca mingea care le-a fost pusa la dispozitie e dezumflata. Asa ca dupa o miuta de 1.700 de zile, au trimis-o la instanta inferioara sa o mai umfle nitel, daca au cu ce...
Practic, judecatorii de la Inalta Curte s-au spalat pe maini, cerand rejudecarea cauzei, in conditiile in care, in 2014, dosarul se apropie de prescriere. Si n-am nici o indoiala ca armata de avocati a celor opt inculpati cu averi de o jumatate de miliard de euro va trage toate itele posibile pentru a obtine amanari si expertize pana cand cauza, tarata pana acum intre instante si parchet, nu va mai avea obiect.
Celalalt blat poarta in el un sambure de drama: drama celui convins ca relatia sa personala cu Divinitatea, asiduu cultivata, il poate scoate din orice necaz. Baciul machedon constata insa, cu surprindere, ca Steaua sa e pe cale sa apuna si ca tot ce-i susurasera la urechi mioarele favorite - ca e destept, frumos si norocos si mai ales, credincios - nu mai face doi bani in fata perspectivei de a-si petrece urmatorii doi ani departe de microfoanele si camerele presei.
Este, desigur, o experienta-limita, pe care ar fi absurd sa i-o doresti cuiva. In cazul lui Gigi Becali, aceasta a constituit o constanta a jocului sau permanent cu focul, aflandu-se de cateva ori la limita dintre libertate si recluziune. Inclusiv de data aceasta, "presimtirea" puscariei l-a facut sa recurga la gestul extrem al fugii de raspundere, in incercarea de a parasi tara in ajunul pronuntarii, cu destinatia Pamantul Sfant. Dealtfel, intregul sau comportament de dupa aflarea sentintei demoleaza monumentul subred al unui Gigi curajos, demn, neinfricat. Ii arata fata de simplu om, inspaimantat nu atat de pedeapsa in sine, cat de pierderea tuturor privilegiilor care facusera din el un personaj cu notorietate, adulat, avand forta de a influenta destine si cursuri ale evenimentelor.
Ultimul sau blat, cu legea, n-a mai reusit. Se afla in situatia in care nici zece valize n-ar mai putea influenta un scor care are toate perspectivele de a se amplifica, daca ne gandim la ceea ce se mai afla inca pe rolurile instantelor...