Mancatul, bautul si fumatul, niciodata la volan

Prin comparatie cu alte activitati care ne distrag atentia, acesta poate parea benign, pentru ca nu necesita prea multe miscari suplimentare la volan, iar sandvisul sau sticla de apa pot fi desfacute fara pericol atunci cand asteptam la semafor. Totusi, sa ne imaginam doar cateva scenarii in care lucrurile merg prost: paharul cu cafeaua fierbinte se răstoarnă la o frana mai violenta, provocand arsuri dureroase; continutul sandvisului se scurge pe camasa curata, ceea ce sigur ne va abate atentia de la condus suficient de mult timp ca sa nu observam pietonul care tocmai traverseaza prin fata masinii; volanul ne aluneca printre degetele unsuroase de la mancare, astfel incat pierdem controlul vehiculului; tigara ne scapa dintre degete si cade fie pe pantaloni, fie in habitaclu; in ambele cazuri ideea unui potential incendiu in masina ne poate panica suficient incat sa uitam de orice altceva si sa pierdem controlul vehiculului.
Solutia este foarte simpla.
In cazul drumurilor scurte, putem sa amanam mancatul sau fumatul pentru momentul cand ajungem la destinatie, iar la drum lung exista intotdeauna posibilitatea de a opri pentru scurt timp intr-o parcare.
Fardatul si alte preocupari cosmetice nu fac casa buna cu sofatul exista un adevarat folclor dezvoltat de soferii misogini despre partenerele de trafic care nu rateaza o oprire la semafor pentru a se farda in oglinda retrovizoare.
De asemenea, in mai mica masura la noi, mai mult in filmele americane, este des intalnita situatia angajatului grabit care se barbiereste cu un aparat electric in timp ce conduce spre serviciu.
Mai mult, unele modele de automobil au o oglinda micuta cu acest rol incastrata si in parasolarul soferului, nu doar al pasagerului din dreapta. Evident, oricine isi verifica aspectul fizic in parasolar sau retrovizor in timp ce conduce se expune unor riscuri, deoarece nu mai poate fi atent la conditiile de trafic, care se pot schimba major in doar cateva secunde.
Doamnele care isi imagineaza ca machiajul la semafor, cat timp masina este oprita, nu reprezinta pericol, sa se gandească doar ca geana rebela pe care tocmai si-au smuls-o ajunge in ochi si le face sa lacrimeze abundent peste un minut, tocmai cand un copil le sare in fata masinii.
Multi dintre noi avem animale de companie, pe care uneori trebuie sa le luam cu noi in masina. In aceasta situatie, este total imprudent sa le lasam libere in habitaclu, pentre că pot provoca accidente tragice. Chiar si cel mai dresat caine se poate speria la un zgomot puternic - claxon, motor de motocicleta ambalat la maximum, chiar si un tunet daca afara e furtuna - transformandu-se intr-un element perturbator pentru conducătorul auto.
Dacă sunt mai multi copii in masina, deja sansele ca ei sa distraga atentia conducătorului auto cresc exponential. De aceea, este absolut necesara instalarea scaunelor speciale pentru copiii de varsta frageda, iar cei mai mari sa poarte centura de siguranta pe care mai toate masinile o au si la locurile din spate, chiar dacă legile din Romania nu prevad explicit acest lucru decat in anumite conditii. Potrivit AAA Foundation for Traffic Safety, pasagerii sunt printre cauzele cele mai frecvente de distragere a atentiei soferului, copiii distrag atentia de 4 ori mai mult decat adultii, iar cei mici chiar de opt ori.