Descopera.ro: De ce nu reusim sa slabim atunci cand avem multe kilograme in plus? Misterul a fost descifrat

Cercetatorii de la Garvan Institute of Medical Research din Sydney, Australia, au descoperit ca o substanta cunoscuta sub numele de neuropeptida NPY, ce stimuleaza apetitul, controleaza totodata daca respectivul corp arde sau conserva energia.
Studiul publicat in jurnalul Cell Metabolism arata ca atunci cand corpul obtine mai putina energie sau cand acesta este supus unei diete, nivelurile ridicate de NPY transmit catre corp mesajul ca este in starea de infometare, astfel ca trupul respectiv incepe sa stocheze cat mai multa energie cu putinta.
"Evolutia ne-a oferit aceste mecanisme pentru a ne ajuta sa supravietuim perioadelor de foamete", a explicat profesorul Herbert Herzog. "Acum ca mancam mai mult decat ar trebui, pentru ca mancarea este disponibila tot timpul, de multe ori energia suplimentara este stocata ca grasime", spune coautorul studiului.
"De aceea, atunci cand vom incerca sa slabim, NPY se va activa si va contracara efectul pe care dorim sa-l obtinem prin reducerea cantitatii de calorii consumate", explica expertul.
Profesorul Herzog afirma ca obezitatea este o epidemie pe care cercetatorii nu au reusit sa o combata din cauza acestei neuropeptide.
"Acum ca am identificat mecanismul prin care creierul previne slabirea, putem proiecta medicamente care tintesc si controleaza aceste tipuri de neuroni", a explicat expertul.
Profesorul Herzog noteaza ca cercetarea sa arata ca dietele care sunt la moda nu au cum sa functioneze.
"Efortul de slabire trebuie sa fie efectuat pe o perioada mai indelungata, iar acest lucru este subestimat de majoritatea oamenilor", a concluzionat specialistul.

Sursa: News.com.au