Pe site-ul AM Press a aparut un articol scris de Aurelia Apostol, AMPress, intitulat: "Oana Stancu incalca politica Antenei 3 si-l face praf, in direct, pe Victor Ponta. O va marginaliza Gadea, ca pe Oana Stanciulescu?"
Reproducem articolul citat, in care este relatat schimbul de replici dintre Oana Stancu si Victor Ponta. Autoarea a utilizat o sinteza facuta de exclusivnews.ro, cu valoare mai degraba de comentariu si nu de stire.
'Revenita pe sticla dupa o izbanda de mamica, Oana Stancu nu pare dispusa sa se conformeze politicii obediente a Antenei 3 fața de Victor Ponta si iese din front. Iata cum sintetizeaza exclusivnews.ro dialogul incendiar al ziaristei cu premierul:
Oana Stancu a sters pe jos, miercuri seara, in direct la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, cu premierul Romaniei, Victor Ponta. In timp ce jurnalista ii cerea lamuriri premierului cu privire la activitatea procurorilor si la lipsa de actiune a Ministrului Justitiei, Ponta facea pe prostul si spunea ca procurorii nu sunt subordonati Guvernului.
Oana Stancu l-a facut praf si pulbere in direct la Antena 3, pe buna dreptate, pe primul ministru Victor Ponta, care a refuzat sa spuna de ce Ministrul Justitiei nu isi exercita autoritatea asupra procurorilor asa cum prevede Constitutia Romaniei.
Dupa ce l-a intrebat pe Ponta daca el crede ca acum in Romania exista stat de drept si daca mai exista parchete in tara, Oana Stancu a trecut la atac: Domnule Ponta va obliga Constitutia Romaniei, sunteti sef peste Ministrul Cazanciuc, peste Doi si un sfert, dumneavoastra doar daca constatati ca Antena 3 isi face treaba, veniti sa lucrati la Antena 3 ca jurnalist. Va cer sa aplicati Constitutia Romaniei...
Ponta a incercat sa o dea cotita spunand ca el doreste o justitie independenta si nu controlata politic asa cum face Basescu si ca procurorii nu sunt subordonati Guvernului.
Nemultumita de raspuns si de faptul ca efectiv batea campii, Oana Stancu, intr-un mod extrem de elegant dar pertinent, l-a pus la punct pe Ponta, ajungand sa spuna ca nu isi exercita atributiile constitutionale si ca a uitat sa faca dreptate in baza voturilor primite de la romani in 2012.
Intrebat daca regreta acum numirea lui Kovesi, analizand tot ce a facut procuroarea sefa de la DNA in dosarele penale cat si in cel al lui Mircea Basescu, Ponta a spus ca el nu citeste dosarele penale si ca nu stie la ce anume se refera Oana Stancu.
- "Sunt foarte serios, spre deosebire de dumneavoastra nu citesc dosarele, atata timp cat sunt eu prim ministru nu pot spune nimic despre dosare", a spus Ponta.
- "Domnule Ponta spuneti ca doriti o justitie independenta, dar eu o vreau si curata si curatata de oamenii lui Basescu, dar vad ca dumneavoastra nu ati facut nimic, doar ati pastrat oamenii care sunt la aceleasi butoane pe care poate si dumneavoastra le manevrati", i-a replicat Oana Stancu lui Ponta.
- "Regretati azi dupa ce vedeti cum se comporta Parchetul General si DNA, regretati propunerea lui Kovesi?", l-a intrebat Oana Stancu pe Ponta, care a dat un raspuns halucinant: Nu stiu la ce va referiti, eu nu am voie sa imi dau cu parerea despre activitatea DNA sau a lui Kovesi....
Uluita de raspunsul lui Ponta, Oana Stancu nu a mai rezistat bataii de joc si i-a spus premierului ca sa nu incerce sa ne prosteasca ca Basescu si ca ii e rusine de rusinea lui.
- "Va rog opriti-va cu asta. Este insultator!!! Incercati sa ne prostiti la fel ca si Basescu. Procurorii nu sunt judecatori, isi desfasoara activitatea ca functionari publici sub controlul Ministrului Justitiei.... Ma opresc domnule prim-ministru pentru ca este rusinos ceea ce faceti, opresc cu dialogul cu dumneavoastra pentru ca imi e rusine mie de rusinea dumneavoastra", a replicat indignata Oana Stancu.
Ponta a tinut-o pe a lui si a spus ca procurorii sunt magistrati si ca nu sunt subordonati Ministrului Justitiei sau Guvernului. Oana Stancu a insistat cu intrebarile si i-a spus lui Ponta daca l-a intrebat vreodata pe Cazanciuc despre ce se intampla in subordinea lui la Justitie.
Cat priveste autoritatea Ministrului Justitiei la adresa procurorilor, potrivit Constitutiei Romaniei, Ponta a dat alta interpretare legii spunand ca:
- Doamna Stancu dar zau, incerc sa va spun, e vorba de o autoritate publica, dar nu asta inseamna ca te duci si le dai ordin....
Mugur Ciuvica a intervenit pe final, in dialog, si i-a luat partea lui Ponta spunand ca procurorii sunt subordonati ierarhic intre ei, incercand astfel sa-i taie discursul Oanei Stancu care citea articolul 132 din Constitutia Romaniei, care prevede la alin 1: "Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei".
Oana Stancu l-a mai intrebat pe Ponta la ce e buna autoritatea Ministrului Justitiei daca nu si-o exercita potrivit Constitutiei? Premierul i-a replicat Oanei Stancu ca il va trimite pe Cazanciuc in emisiune ca sa explice acest lucru.
Oana Stancu nu a avut deloc cuvinte de lauda la adresa lui Cazanciuc pe care l-a facut molusca si nevertebrat intrucat nu misca, nu vorbeste, nu se manifesta, nu exista.
Intrebarile Oanei Stancu au fost pertinente si de bun simt, bazate pe prevederile Constitutionale si pe actualele proceduri legale. Numai ca Ponta s-a facut ca nu aude, nu vede, nu intelege si a preferat sa faca efectiv pe prostul ca sa nu aiba o pozitie oficiala dupa dezvaluirile incredibile din dosarul Bercea, facute marti seara de procurorul Eugen Iacobescu.
Culmea este ca procuroarea care l-a executat pe Iacobescu este Elisabeta Ponea, cea pentru care Presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, Duicu, facea trafic de influenta din biroul lui Ponta, pentru ca aceasta sa fie numita intr-o functie de conducere la DNA sau Inalta Curte.
In 2012 si 2013, cand tot primul ministru al Romaniei, Ponta a comentat despre dosarele penale instrumentate de DNA la adresa celor care au mers la vot la referendum, dar si in dosarul in care Liviu Dragnea este cercetat penal, cat si in dosarul Duicu. Brusc, acum, cand este si prezidentiabil, Ponta, intra in silentio stampa, spunand ca el e premier si nu comenteaza dosarele penale.
Importanta ramane atitudinea Oanei Stancu, impotriva curentului jenant propontist al Antenei 3, politica partizana care i-a indepartat multi admiratori iar pe unii i-a facut, in asociere cu valul de mizerii aruncate asupra lui Crin Antonescu, sa nu se mai uite la canalul condus de Mihai Gadea. Va fi indepartata Oana Stancu, dupa reteta marginalizarii Oanei Stanciulescu, pentru aceeasi vina, de a nu se supune directivei "Ponta e Dumnezeu" ? Greu de raspuns luind in calcul prestigiul de investigator necrutator al realizatoarei.'