WIKIPEDIA
Biografie
A absolvit Universitatea Bucuresti, Facultatea de Biologie-Biochimie, ca sef de promotie. A urmat cursuri postuniversitare:
• Institutul Politehnic Bucuresti, Facultatea de Automatica-Robotica -Biotehnologie;
• Institutul de Inginerie Genetica si Biotehnologie Trieste, Italia;
• Leasing & Franchising American Bar Association, Managementul activitatii de cercetare -dezvoltare PHARE project;
• Developement, Use and Importance of Standards S.U.A. Departament of Commerce.
Prof. univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi a elaborat tratate de specialitate in domeniul alimentului, alimentatiei, nutritiei umane, biotehnologiei, publicand peste 300 de lucrari stiintifice in tara si strainatate. A elaborat conceptul privind calitatea "informationala" a matricei alimentare (sustinut la Congresele Internationale de Nutritie Dubna 2007 si Krakovia 2008).
In prezent este cercetator stiintific principal gr. 1 la Institutul de Cercetari Alimentare Bucuresti si profesor universitar la Facultatea de Biotehnologii a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti.
Activitate stiintifica in domenii ca: bioindustrie, biotehnologie alimentara, tehnologie alimentara si nutritie umana.
Titluri stiintifice
Doctor in biologie (1984) cu teza Tehnologii de obtinere si utilizare a preparatelor enzimatice microbiene.
Detine 23 de brevete de inventie.
Societati si asociatii stiintifice
Este membru al unor prestigioase institutii academice si de cercetare:
• membru titular al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR);
• membru titular al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS);
• membru titular al Academiei de Stiinte din New York;
• membru titular al Asociatiei Inginerilor din Romania;
• membru fondator la Association of Francophone Countries for Food Technology Transfer Progress - Montreal;
• membru in Bioencapsulation Research Group, France;
• membru al Consiliului Stiintific al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA);
• presedinte al Comisiei de Securitate Biologica in domeniul organismelor modificate genetic (GMOs).
Lucrari publicate
Coautor la urmatoarele carti:
• Bioingineria preparatelor enzimatice microbiene, Ed. Tehnica, 1980;
• Biotehnologii in prelucrarea produselor agroalimentare, Ed. Ceres, 1987;
• Product of Ethanol a Tehnological Information Package, PNUD, Viena, 1991;
• Agri-Food Quality II, Ed. Royal Society of Chemistry, Cambridge, UK, 1999.
• Modelarea si conducerea proceselor biotehnologice, Editura Didactica, 2002;
• Afectiunile aparatului respirator - Terapii complementare, Editura Fiat Lux, 2004;
• Siguranta alimentara - Autenticitate si Trasabilitate, Editura Mirton, 2005;
• Biogenically active amine in food, COST, Belgium, 2005;
• Produse romanesti din carne, conform cerintelor europene, Editura Alt Press Tour, 2006.
In 2010 publica volumul "Noua ordine alimentara. Si noi ce mai mancam?".
A publicat 214 articole stiintifice in reviste de specialitate din tara si strainatate; autor a trei filme stiintifice; a luat parte, in calitate de organizator, presedinte sau participant, la 45 manifestari stiintifice nationale si internationale (congrese, conferinte, simpozioane); coordonator national program FAO in domeniul alimentar.

Distinctii
• Premiul "Emanoil Teodorescu" al Academiei Romane(1980);
• premiul "Oscar Capital", 1998, pentru inventii;
• Diploma de Onoare a Senatului Universitatii "Dunarea de Jos", Galati, pentru merite deosebite in dezvoltarea invatamantului superior de industrie alimentara;
• Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Cavaler (2000;)
• Doctor Honoris Causa al U.S.A.M.V.B. - Timisoara, prin Ordinul Nr. 57/28 Mai 2009.
Este citat in Enciclopedia personalitatilor din Romania, Dictionarul Expertilor din Romania "WHO IS WHO" Romania, "WHO IS WHO" in Balkan’s.
Privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare
La sfarsitul anului 2008 Gheorghe Mencinicopschi a fost trimis in judecata de Directia Nationala Anticoruptie alaturi de Dan Voiculescu, in dosarul privatizariiInstitutului de Cercetari Alimentare,s1t in care a fost acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice si de fals in inscrisuri sub semnatura privata. La 26 septembrie 2013 a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la sase ani de inchisoare cu executare. Apelurile formulate de DNA, de Mencinicopschi si alti coinculpati, vor fi judecate de Curtea de Apel Bucuresti in data de 7 iulie 2014.

ADEVARUL: Motivarea judecatorilor pentru condamnarea lui Mencinicopschi in dosarul ICA: a urmarit "cu price pret" privatizarea institutului
Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la 6 ani de inchisoare pentru ca, sustin judecatorii in motivarea deciziei, el a urmarit "cu orice pret" privatizarea ICA in favoarea firmei controlate de Dan Voiculescu, respectiv SC Grivco SA.
Mai mult, conform motivarii deciziei instantei Tribunalului Bucuresti, fostul director al Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), Gheorghe Mencinicopschi, pentru a duce la bun sfarsit acest plan, ar fi participat, "in nume propriu" cu o "oferta trucata" la licitatia organizata de Agentia Domeniilor Statului (ADS) in acest sens. El ar fi facut acest lucru pentru "a da aparenta de corectitudine si competitivitate operatiunii", potrivit judecatorului. "Aspectul ca inc. M.G. ar fi participat in mod formal la licitatia organizata de ADS pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuniar rezulta din faptul ca acesta nu era interesat in mod real de preluarea societatii intrucat nu dispunea de resursele financiare necesare unei activitati de o asemenea amploare in conditiile in care era salarizat de la bugetul de stat. (...) Totodata, aspectul ca a fost influentat de inculpatul V.D. (Voiculescu Dan - n.r.) in intreaga sa activitate manageriala, rezulta si din faptul ca dupa licitatie a fost promovat pe linie de partid, (...) la propunerea inculpatului V.D.", mentioneaza judecatorul Tribunalului Bucuresti, in motivarea solutiei. In plus, in calitatea sa de director general al ICA, Mencinicopschi a solicitat ADS includerea in caietul de sarcini al licitatiei a unor conditii care "sa sublinieze specificul institutiei". Aceste conditii, sustine instanta, ar fi trebuit sa asigure dezvoltarea institutului "in perspectiva aderarii la UE", fapt care nu se sustine prin actiunile fostului director. "Relatiile apropiate dintre inculpatul V.D. si inculpatul M.G., precum si aspectul ca acesta din urma, ca si ceilalti inculpati, intre care existau relatii de prietenie sau subordonare, a urmarit sa privatizeze in mod fraudulos in favoarea SC GrivcoSA , prin incalcarea dispozitiilor legale, in pofida celor sustinute pe parcursul procesului penal, in sensul ca dimpotriva, a urmarit un scop nobil - continuarea activitatii de cercetare - sunt devoalate de declaratiile inculpatilor Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Corneliu Popa, Grigore Marinescu, in care precizeaza ca era de notorietate la nivelul Academiei, ca inculpatul M.G. urmarea sa privatizeze in favoarea SC Grivco SA pentru ca a fost recompensat prin sponsorizarea participarii sale la simpozioane in strainatate", se mentioneaza in documentul citat. In dosarul privatizarii frauduloase a ICA, Gheorghe Mencinicopschi a primit, in 26 septembrie, o pedeapsa de 6 ani de inchisoare cu executare si interzicerea drepturilor de a alege si de a fi ales, precum si de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat pe o perioada de 4 ani dupa executarea pedepsei principale. De asemenea, Mencinicopschi nu poate ocupa timp de 4 ani dupa executarea pedepsei functiile de director general si presedinte al Consiliului de Administratie al SC ICA SA.