Vineri, 7 martie, ora 12.00, in Aula Academiei Romane, va avea loc lansarea primului Abecedar de Obezitate.


· ABECEDAR, abecedare, s. n. Manual elementar pentru invatarea scrisului si a cititului; azbucoavna, bucoavna. Fig. Carte care cuprinde notiunile de baza dintr-un anumit domeniu. — Din lat. abecedarius, fr. abecedaire.
· OBEZ, -A, obezi, -e, adj., s. m. si f. (Om) care sufera de obezitate; (om) foarte gras. — Din fr. obese.
· OBEZITATE s. f. Crestere exagerata a greutatii corporale ca urmare a acumularii de grasime in tesutul subcutanat si in jurul viscerelor. — Din fr. obesite.
· SUPRAPONDERAL, supraponderali, -e, adj., s. m. si f. (Persoana) cu greutate peste media normala.
Sursa: Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, 2009

Definitiile cuvintelor "obezitate", "obez", "supraponderal" sunt simple, dar ele dau numele unor adevarate probleme de sanatate. Rezultatele preliminare ale studiului PREDATORR contureaza o realitate ingrijoratoare pentru tara noastra: peste o treime din populatia adulta a Romanei se confrunta cu probleme de greutate in exces. La nivel mondial, specialistii estimeaza ca peste 1,5 miliarde de adulți sunt supraponderali, iar 500 de milioane sufera de obezitate (conform OMS 2008). Drept urmare, persoanele care sufera de obezitate sau au risc crescut de obezitate ar trebui sa invete principiile de baza despre cum sa previna si sa trateze aceasta afectiune la recomandarea medicilor specialisti, tocmai precum si-ar insusi termenii unui abecedar indispensabil.
Profesionistii avertizeaza ca majoritatea oamenilor percep supraponderea si obezitatea drept probleme ce tin mai mult de frumusete, dar pierd din vedere implicatiile pe care acestea le pot avea asupra sanatatii. Informarea corecta si educatia nutritionala a persoanelor supraponderale sau cu obezitate devin vitale pentru prevenirea si managementul corect al surplusului de kilograme.
Care este greutatea normala, de ce avem tendinta s-o depasim si, mai ales, cum putem reveni la ea? Ce trebuie sa pastram si ce trebuie sa eliminam din stilul nostru de viata pentru a ne feri de suprapondere si obezitate? Iata cateva dintre intrebarile la care va raspunde prof.dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane, cu ocazia lansarii cartii Abecedar de Obezitate, care va avea loc in Aula Academiei Romane vineri, 7 martie, incepand cu ora 12:00. Evenimentul va cuprinde o dezbatere interactiva pe tema kilogramelor in plus.
Scrisa de specialisti renumiti din domeniul nutritiei intr-o maniera accesibila si atractiva pentru publicul larg, Abecedarul de Obezitate nu promite diete miraculoase sau cure de slabit peste noapte, ci ofera solutii viabile, pe termen lung, pentru lupta cu kilogramele de care multi isi doresc sa scape, dar putini stiu cum.
La eveniment au confirmat prezenta importante personalitati ale lumii academice: acad. Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, acad. Maya Simionescu, presedinte executiv al Fundatiei Nationale pentru stiinta si Arta si acad. Eugen Simion, fost presedinte al Academiei Romane si actual presedinte al Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta.