Biblioteca Vaticanului confirma: dacii nu au fost romanizati niciodata, dacii erau de fapt stramosii romanilor condusi de Traian...(Autoare: GABRIELA DOBRESCU)
Ceea ce afirma acum oamenii de stiinta si istoricii din Occident, dar si cercetatorii de la Hamburg, care au prelevat AND-ul unor morminte stravechi de pe teritoriul Daciei, ca romanii sunt urmasii dacilor, ramura nordica a tracilor, este tot mai evident si devine un curent istoriografic autentic.
Miceal Ledwith, confident al Papei Ioan Paul al II-lea si omul care a avut acces la toate documentele secrete din biblioteca Vaticanului, a facut recent o afirmatie care a socat lumea academica si nu numai.
El a declarat ca latina culta se trage din limba romana straveche, nu invers, cum se credea pana acum! Intr-un interviu acordat postului de televiziune TVR Cluj, in decembrie 2012, Miceal Ledwith, fost consilier al Papei Ioan Paul al II-lea, unul din oamenii care au avut acces la cei 230 de kilometri de rafturi cu carti din arhiva bibliotecii Vaticanului si fost membru al Comisiei Teologice Internationale, a facut o declaratie socanta: "Chiar daca se stie ca latina e limba oficiala a Bisericii Catolice, precum si limba Imperiului Roman, iar limba romana este o limba latina, mai putina lume cunoaste ca limba romana, sau precursoarea sa, vine din locul din care se trage limba latina, si nu invers!!!
Cu alte cuvinte, nu limba romana este o limba latina, ci mai degraba limba latina este o limba romaneasca. Asadar, vreau sa-i salut pe oamenii din Muntii Bucegi, din Brasov, din Bucuresti. Voi sunteti cei care ati oferit un vehicul minunat lumii occidentale (limba latina - n.r.)".
In general, istoricii romani au mers pe pista falsa a cercetarilor facute de Scoala Ardeleana ca dacii au fost exterminati de romani si noi suntem latini puri. Sigur, in perioada interbelica, curentul acesta latinist, mai mult politic decat stiintific, a fost atenuat, sub influenta lui BP Hasdeu, de istoricii Giurescu, Iorga sau PP Panaitescu, care au presarat si elemente dacice de continuitate si chiar o importanta influenta slava. A fost comod pentru istoricii romani sa sustina continuitatea latina si originea romana a romanilor din considerente politice, pentru a avea un loc important in Europa, iar romanii ardeleni oprimati sa aiba drepturi egale cu ungurii si austriecii in Transilvania.
In anii 90, la facultatea de istorie a UBB am sustinut in scrieri si seminarii elementul etnic major de origine dacica a romanilor in dauna celui latin. Eu eram un adept al teoriilor lui Nicloae Densusianu si Vasile Parvan si chiar editasem celebra carte a lui Nicolae Miulescu, "Dacia - Tara Zeilor", ce sustinea originea daca a romanilor si chiar ca limba geto-dacilor era inrudita cu latina, astfel explicandu-se de ce Traian vorbea, conform imaginilor de pe Columna, cu dacii capturati fara translator.
Pentru sustinerea acestor teze am fost ostracizat la UBB. Era moda atunci ca noi romanii sa fim latini, slavi, mongoli, cumani sau avari, numai romani NU. Bineinteles, colegii mei, adeptii teoriei cumane, slave si maghiare la baza originii poporului roman erau repede rasplatiti de Marga si profesorii de la UBB cu burse in strainatate si invitatii la conferinte nationale si internationale, pentru a se sustine tot felul de teze sorosiste.
De dragul adevarului istoric, chiar daca am fost izolat in universitate, nu am renuntat la ideea ca romanii sunt urmasii dacilor, ca trunchi etnic major. Pur si simplu m-am bazat pe logica istorica simpla. Romanii au cucerit numai circa 28% din teritoriul Daciei.
Pe Traian nu l-a interesat decat un culoar de ocupatie spre capitala Sarmisegetuza si minele de sare si aur de la Rosia Montana din Muntii Apuseni, ca sa-si umple tezaurul de la Roma. Dacia lui Burebista si Decebal se intindea de la Tisa, Carpatii Padurosi in Slovacia, Bucovina de nord din Ucraina de azi, peste Nistru pana la Bug.
In concluzie, romanii au cucerit abia o treime din teritoriul ocupat de daci: ei controlau Banatul, o parte din Oltenia, Muntii Orastiei si Muntii Apuseni. Dacii liberi au ramas in Partium, Maramures, Tisa, Bucovina de Nord, Moldova pana la Nistru -Bug si Muntenia. Deci cea mai mare parte a teritoriului Daciei a ramas in stapanirea dacilor liberi.
Istoricul Dio Cassius (n.155 - d.229 e.n.) descrie razboaiele purtate de Daci si Romani - spunand despre Traian (conducatorul Legiunii Romane) ca a fost un trac veritabil si ca razboaiele purtate erau fraticide (intre popoare de aceeasi origine). Iar Traian, spunea inainte de a porni la lupta: "ma intorc in tara strabunilor mei"
Ocupatia romana a durat din 105 pana in 275 e.n., adica 170 de ani si numai pe un teritoriu restrans. In consecinta cum puteau fi romanizati si sa-si insuseasca limba latina dacii, daca numai o treime din teritoriul lor era ocupat de catre romani.
Mai mult, ocupatia romana a durat numai 170 de ani, cu mult mai putin ca in Galia si Britania, iar englezii nu vorbesc o limba latina, iar galeza se mai vorbeste popular pana azi in unele regiuni ale Frantei rurale. Transilvania a fost ocupata de catre austrieci de la 1700 la 1918, adica 218 ani si romanii ardeleni nu vorbesc germana nici acasa si nici pe strada, poate numai elevii de la un liceu de profil.
Basarabenii au fost ocupati 200 de ani de rusi dar vorbesc limba romana in familie. Deci ideea romanizarii Daciei ocupata teritorial numai o treime de Roma cade si din punct de vedere al simplei logici istorice.
Tot mai evident ies la lumina cercetari stiintifice legate de ADN, ca romanii sunt urmasii dacilor. Nu va trece mult timp cand curentul istoriografic al originii geto-dace a limbii si poprului roman se va impune, bineinteles cu recunoasterea unor influente istorice latine sau slave.