Senatorul Haralambie Vochitoiu a sustinut o DECLARATIE POLITICA, intitulata ,,Romania si Strategia Europa 2020 privind combaterea saraciei si a excluziunii sociale", pe care o puteti citi in continuare.

Monitorizarea realizata de Comisia Europeana a aratat ca Romania a inregistrat o dezvoltare deosebita a sistemului de servicii sociale, dar cu toate acestea se afla inca in urma multor state din Uniunea Europeana in ceea ce priveste gradul de ocupare din sector (4% fata de 9,6% la nivelul UE).
Platforma europeana de combatere a saraciei si excluziunii sociale este una dintre initiativele majore ale Strategiei Europa 2020 pentru crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii.
A fost elaborata pentru a ajuta statele membre in indeplinirea obiectivului care vizeaza scoaterea a 20 de milioane de persoane de sub amenintarea saraciei si excluziunii sociale.
In scopul prevenirii, limitarii sau inlaturarii efectelor temporare ori permanente ale unor situatii care pot genera marginalizarea sau excluziunea sociala a persoanei, familiei, grupurilor ori comunitatilor, in anii precedenti s-au acordat atat prestatii universale cat si adresate in mod specific unor categorii de persoane, sub forma de alocatii, indemnizatii si ajutoare, respectiv alocatia de stat pentru copii, indemnizatia pentru cresterea copilului, stimulentul acordat in cazul in care mama sau tatal care ar avea dreptul la concediu de crestere a copilului realizeaza venituri profesionale, alocatia pentru sustinerea familiei, alocatia lunara de plasament, ajutorul social pentru asigurarea venitului minim garantat, ajutoare de urgenta, ajutoare de inmormantare, ajutoare de incalzire, o serie de prestatii destinate adultilor si copiilor cu handicap.
Fondul social european 2014-2020 (FSE) este unul dintre cele cinci fonduri europene structurale si de investitii. Din 2014, acestea au un cadru de functionare comun si urmaresc obiective politice complementare. Ele reprezinta principala sursa de investitii la nivelul UE pentru a ajuta statele membre sa restabileasca si sa continue procesul de crestere, asigurand o redresare cu multe locuri de munca in conditiile unei dezvoltari durabile, conform obiectivelor Europa 2020.
Incepand din 2014, rolul FSE va fi consolidat, astfel se va asigura o masa critica de capital uman printr-o cota minima garantata din FSE in cadrul finantarii politicii de coeziune in fiecare stat membru. Impreuna cu alocarea speciala de 3 miliarde € pentru Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor, se va ajunge la investitii de peste 80 de miliarde € destinate europenilor in urmatorii 7 ani.
Alocarea a cel putin 20 % din Fond pentru incluziunea sociala va asigura un sprijin sporit persoanelor aflate in dificultate si celor care fac parte din grupuri defavorizate, astfel incat aceste persoane sa se bucure de aceleasi oportunitati de integrare in societate de care beneficiaza si ceilalti.
Obiectivele FSE pentru perioada 2014-2020 sunt ocuparea fortei de munca, sprijinirea accesului tinerilor pe piata muncii, incluziunea sociala, cresterea calitatii educatiei, o administratie publica mai puternica.
Avand in vedere aspectele semnalate, Romania trebuie sa depuna toate eforturile pentru combaterea saraciei, a marginalizarii si a excluziunii sociale.