Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o declaratie politica intitulata: Drepturile pacientului in contextul masurilor de siguranta cu caracter medical. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Conceptul de siguranta a pacientului este fundamentat de doi piloni â€" dreptul la viata si integritate fizica si psihica, si dreptul la ocrotirea sanatatii. Aceste drepturi reprezinta drepturi fundamentale garantate prin Constitutie.
Siguranta pacientului este definita de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) ca fiind libertatea pacientului de a nu fi supus vatamarii inutile sau potentiale asociate cu asistenta medicala, or siguranta pacientului presupune reducerea riscurilor vatamarii inutile, asociate ingrijirilor medicale, la un minimum acceptabil.
In 2008 la Conferinta regionala a OMS pentru Europa a fost semnata Carta de la Talin. Documentul stabileste necesitatea pacientilor de-a avea acces la servicii calitative, aplicarea de catre furnizorii de servicii a celor mai moderne si sigure dovezi ale stiintei medicale, asigurand, astfel, o eficienta imbunatatita si securitatea pacientului prin utilizarea tehnologiilor avansate.
Siguranta pacientului in Romania ramane o problema, fapt confirmat de datele cuprinse in studiile si raportarile societatii civile.
De ani buni se evidentiaza diferente semnificative intre teorie si practica in strategiile privind siguranta pacientilor.
De foarte mult timp se constata faptul ca o proportie semnificativa a cetatenilor sunt expusi riscului de a primi asistenta medicala suboptimala.
In acest context, consider ca este nevoie de efort sustinut din partea noastra, pentru a sprijini institutiile in imbunatatirea sigurantei pacientilor si a calitatii asistentei medicale.