Senatorul FIFOR MIHAI VIOREL a sustinut o declaratie politica cu titlul: "Cresterea pensiilor, o masura salutara a guvernului Ponta!", pe care o puteti citi in continuare.

Masurile economice pe care le va lua Guvernul anul viitor au fost in ultimele zile in atentia publica. Vorbim de introducerea unor taxe menite sa diminueze evaziunea fiscala si sa atraga bani la bugetul de stat. De asemenea vorbim de majorari salariale si de cresterea pensiilor, doua dintre promisiunile facute de Guvernul Ponta si care, iata, sunt respectate.
Cresterea pensiilor a fost criticata in mai multe randuri in ultima perioada. Potrivit proiectului de buget pentru anul viitor, valoarea punctului de pensie se va majora cu 3,76% in 2014. Asta inseamna ca punctul de pensie va creste de la 762,1 lei la 790,8 lei. Au fost voci care au spus ca Executivul ia masura cresterii pensiilor strict in scop electoral, avand in vedere ca in 2014 avem alegeri europarlamentare si prezidentiale.
Eu vreau sa contrazic aceasta perceptie. Din punctul meu de vedere, nici aceasta majorare nu este suficienta. Pensionarii au nevoie de venituri mai mari pentru ca, din nefericire, ei reprezinta categoria de populatie cea mai afectata de criza financiara. Este o realitate ca, odata cu varsta, vizitele la medic sunt tot mai dese, medicatia pe care sunt nevoiti sa o cumpere cei varstnici fiind de cele mai multe ori inrobitoare ca pret, in raport cu venitul familiilor de pensionari. Cheltuielile curente, apoi, cu intretinerea, hrana sau, pur si simplu cu plata taxelor catre stat, la care tot ei, pensionarii, sunt primii, reprezinta, deseori, un efort financiar greu de suportat de la luna la luna.
Celor mai multi, varsta nu le permite sa mai munceasca, pensia reprezentand singurul venit de care beneficiaza. De muncit, au facut-o destul de-a lungul vietii, contribuind, ca orice salariat, la bugetul statului. Acesti oameni, bunici sau parinti, isi merita cu prisosinta pensia, tot asa cum merita si un trai decent, care sa le faca ultima parte a vietii mai luminoasa, mai usoara. Pensionarii nu sunt asistati sociali, ei sunt oamenii a caror varsta trebuie respectata prin masuri financiare sustinute.
Da, cresterea pensiilor este o promisiune ce va fi indeplinita, o masura pe care orice guvern ar fi trebuit sa o aiba in vedere. Din pacate, acest lucru nu s-a intamplat in ultimii ani, intr-o guvernare portocalie furibund indreptata impotriva cetatenilor acestei tari.
Guvernul Ponta opereaza in 2014 cea de-a doua crestere a pensiilor. Anul acesta valoarea punctului de pensie a crescut cu 29,2 lei fata de 2012. Cu siguranta, daca economia o va permite, in fiecare an de mandat, va fi operata o noua majorare. Asta pentru ca, guvernul Ponta isi respecta promisiunile facute romanilor. Motiv pentru care, nu pot decat sa felicit executivul pentru efortul facut in interesul pensionarilor din aceasta tara.