Senatorul Constantin Popa a sustinut o declaratie politica intitulata: Prima zi de scoala, moment important in viata oricarui parinte. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In cadrul interventiei de astazi va voi aduce la cunostinta o problema cu care se confrunta mii de parinti la fiecare inceput de an scolar.
Peste numai cateva zile, clopotelul va suna pentru prima oara pe holurile scolilor din tara noastra, anuntand inceperea unui nou an scolar. Ca de fiecare data, orice parinte isi doreste sa fie alaturi de copilul sau intr-un asemenea moment de o incarcatura emotionala profunda. Insa, multi dintre parintii care doresc sa participe la festivitatea de inceput de an alaturi de copilul lor nu o pot face, deoarece nu se pot invoi de la locul de munca.
Aceasta este o realitate cu care se confrunta multe mame si multi tati din Romania. Imaginati-va, dragi colegi, ca de fiecare data in prima zi de scoala, noi, parlamentari si alte oficialitati, suntem cu totii liberi sa mergem la cate o scoala sau chiar cu copiii nostri. Insa, nu toti romanii au un asemenea privilegiu.
De aceea, am depus in Parlamentul Romaniei legea cu privire la posibilitatea acordarii unei zile libere pentru parintii care doresc sa fie alaturi de copiii lor in prima zi de scoala. V-as propune, doamnelor si domnilor, sa va ganditi cateva minute la femeia care lucreaza la croitorie, la muncitorii din fabrici sau din alte intreprinderi, dar si alti muncitori romani care si-ar dori sa aiba ziua aceasta libera, sa se duca la scoala si sa isi vada copilul cum paseste in sala de clasa. Din punctul meu de vedere, de parinte de aceasta data, e mult mai importanta decat alte zile libere de care beneficiem de-a lungul unui an.
De asemenea, este un bun prilej de a nu crea o discriminare intre parlamentari si oamenii de rand, muncitorii romani. Aceasta ar fi o zi libera de care romanii ar profita cu adevarat, nu ca alte zile libere in care fiecare da buzna la gratare sau isi aleg alte modalitati de a-si petrece timpul.
Din punctul meu de vedere prima zi de scoala este una speciala pentru fiecare parinte, deoarece un copil reprezinta cea mai mare bucurie a oricui. De asemenea, profesorii sunt printre beneficiarii unei asemenea masuri, deoarece ar putea sa aiba o legatura mai apropiata cu parintii copiilor.
Am auzit cativa colegi parlamentari ca ar exista probleme de ordin constitutional. Nu pot fi de acord cu o asemenea idee, deoarece, daca vorbim de neconstitutionalitate, de faptul ca profesorii cu copii nu pot beneficia de aceasta zi libera, atunci trebuie sa vorbim si de celelalte profesii care in zilele libere legale sunt la posturi. Spre exemplu, vorbim de doctori care nu se duc de revelion, de Craciun sau de 1 Mai acasa, de pompieri, de politisti, de toti oamenii care isi fac treaba in zilele acestea speciale.
Meseria de profesor este una speciala. Pana la urma, ce este un profesor? El este cel care contribuie decisiv la educatia si dezvoltarea copiilor nostri, este o constructie importanta pentru societate.
Sper, dragi colegi, ca din partea tuturor parlamentarilor, indiferent de coloratura politica, sa existe o deschidere fata de acest subiect. Acesta nu e un proiect politic neaparat. E un proiect care vine in ajutorul parintilor si vine in ajutorul romanilor in general si sper ca si colegii care vor trebui sa voteze acest proiect sa inteleaga cat de necesar e ca un parinte sa fie liber in prima zi de scoala si cum poate ajuta invatamantul nostru romanesc. Faptul ca faci legaturi puternice sau mai pui o caramida la legatura dintre scoala, copil, parinte, mie mi se pare ca e un lucru important.